S problémy na zahradě poradí Ludmila Dušková

Trápí vás problémy se zahrádkou, nevíte si rady s pěstováním? V dnešní poradně s Ludmilou Duškovou vaše otázky zodpovíme.

Bylinky nejen do kuchyně – využijte je v boji proti mšicím

Oblíbené bylinky můžete pěstovat nejen kvůli využití v kuchyni, ale také kvůli jejich léčivým vlastnostem nebo také proto, že odpuzují hmyz a škůdce. Najdete takové, které se hodí k zelenině, k okrasným rostlinám nebo stromům a budou vám tak sloužit několikanásobně – tyto třeba proti mšicím.

  • Levandule – má uklidňující účinky, využijete ji do čajů nebo do koupelí. Pomůže ale také růžím v zahradě – její vůně odpuzuje mšice. Zároveň zlepšuje a posiluje vůni samotných růží.
  • Koriandr – využijete ho v kuchyni při přípravě mnoha pokrmů, kterým dodá specifické aroma, ale podpoří i funkci trávicí soustavy. Stejně jako levandule skvěle odpudí mšice ze zeleninových záhonů.
  • Lichořeřišnice – známá jako přírodní antibiotikum – má antibiotické, antivirotické i antibakteriální účinky. Vysaďte ji pod stromy, kterým se pak mšice zdaleka vyhnou.

Ořešák s hnědočernými skvrnami na listech i plodech

Zejména v loňském roce se na ořešácích hojně vyskytovala choroba, která způsobuje hnědočerné zbarvení listů i slupek plodů. I jádra jsou pak napadená a jsou nekvalitní. Jde o houbové onemocnění – antraknózu ještě zkombinovanou s bakteriózou. Ořechy černají už na stromech, předčasně opadávají, slupka je na nich přilepená a nejde sloupnout.

Pomůžou vám v tomto případě chemické měďnaté postřiky. Je třeba je aplikovat ještě před kvetením a pak ještě po odkvětu. Protože jde většinou o velké stromy a není možné se s postřikem dostat všude, použijte ho alespoň všude tam, kam dosáhnete. Zredukujete tím výskyt.

Neforemné plody na švestce

Častým problémem na stromech švestky je puchrovitost. Plody jsou deformované – když se začnou vyvíjet, neúměrně se zvětšují, ztrácí tvar a promění se v obrovské švestky, které mají pokožku pokrytou výtrusy hub. Jedná se tedy o závažné houbové onemocnění.

Bránit se můžete opět postřikem, který ale musí přijít velmi brzy, a to na začátku kvetení. Potom opět po odkvětu opakovat. Navíc je nutné plody nenechávat ani na stromech, ani ty pod ním. I ty opadané je třeba důkladně posbírat a zlikvidovat.

Jak pěstovat indické okurky

Zajímavá popínavá rostlina, kterou si můžete snadno vypěstovat, je indická okurka. Najdete ji také pod názvem lagenárie. Vysévat ji můžete v dubnu. Mějte ale trpělivost – některá semena vzejdou za pár dní, další si dávají na čas. Mladé rostliny pak přemístěte ven až po zmrzlých. Zajistěte jim oporu.

Ve chvíli, kdy začne vytvářet plody, můžete si z nich postupně odkrajovat. Řezná plocha nezahnívá a okurka dále dorůstá. Kromě přímé konzumace ji můžete i nakládat. Jakmile je plod plně zralý, začne dřevnatět, dužina vyschne a můžete ho využít i jinak. Třeba jako zajímavou dekoraci. V zemích svého původu se z nich vyráběly nádoby na vodu nebo jiné tekutiny nebo hudební nástroje.

Tagy: