Samek: Hrneme před sebou politický dluh, nemůže za něj stát. Stíhají nás morové rány

Odborář Vít Samek

Co na to vaše peněženka (601)

Celkový dluh, který před sebou hrneme, je politický. Nemůže za něj stát bumbrlíček, jak často slyšíme, nebo rozmařilý život státních zaměstnanců. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda ČMKOS Vít Samek. Ministerstvo financí zjistilo, že škrty pro snížení státního deficitu budou nutné již letos, sdělil poradce premiéra a ekonom Daniel Münich.

„Tři roky jsme upozorňovali, že daňová reforma, s níž se začalo před volbami v roce 2020, vylila ze státního rozpočtu 300 miliard korun. To jsou peníze, které nyní zoufale chybí. Ti, kteří dluh společně vytvořili – v zájmu volebního úspěchu – bylo hnutí ANO a strana ODS. Nyní je zbytečné plakat nad rozlitým mlékem. Jsme v nejhorším, přímo uvnitř,“ řekl k současné ekonomické situaci Samek.

Samotný konsolidační balíček odbory vnímaly jako první, nikoliv jediný krok, s nímž vláda v rámci úspor přijde. „Premiér Petr Fiala říkal, že přijde balíček a nic jiného. Přitom bylo zřejmé, že s vývojem letošního salda státního rozpočtu to nemůže být pravda. Je zřejmé, že celkový dluh, který hrneme před sebou, je politický dluh několika stran. Nemůže za to stát bumbrlíček, jak často slyšíme, nebo rozmařilý život státních zaměstnanců. Mohou za to skutečně politické strany, které tím de facto zafinancovaly předvolební kampaň,“ mínil odborář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neumí počítat. Odborářský balíček nechápu, jde proti zaměstnancům, řekl ministr Hladík

„Nyní jsme v situaci, kdy nás stíhají morové rány,“ dodal Samek. Připomněl ekonomickou krizi z let 2008 až 2012. „Z ní plyne poučení, že se k prosperitě nedá proškrtat. To vedlo jen ke stagnaci ekonomiky. Chce-li se vláda nějak rychle vypořádat s neuspokojivým stavem veřejných financí, musí rozvíjet opatření na podporu ekonomického růstu a bojovat s inflací,“ doplnil.

Škrtat se musí i letos

Jak se ukázalo, vláda kromě úsporného balíčku pravděpodobně chystá další škrty, které míří na státní zaměstnance, jimž by plošně měli snížit platy. „Máme úplně nová čísla. Čekalo se – včetně ministerstva financí – na to, jak to dopadne. Už tady byly hlasy, třeba bývalý ministr financí Miroslav Kalousek doporučoval vládě, aby přemýšlela o letošních škrtech už před několika měsíci,“ podotkl Münich.

Doplnil, že resort Zbyňka Stanjury (ODS) zkrátka zjistil, že škrty budou nutné již letos, nikoliv až od příštího roku, jak plánuje v konsolidačním balíčku. „A to je nad rámec toho, o čem jsme se celou dobu bavili – tedy, jak se bude škrtat v příštím roce. Budou to nějaké dodatečné škrty na straně výdajové, protože na straně příjmové už se letos asi nedá nic udělat,“ dodal poradce premiéra.

Tagy: