Neumí počítat. Odborářský balíček nechápu, jde proti zaměstnancům, řekl ministr Hladík

Odborový předák Josef Středula na tiskové konferenci

360° 24.5.2023

Odbory ani Josef Středula neumí počítat. Vůbec nechápu jejich návrhy, některé jdou i proti zaměstnancům. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS takto hodnotil koncept odborářského úsporného balíčku ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Návrh by údajně mohl ušetřit až 163 miliard. Hladík přesto zdůraznil, že se vláda nebrání relevantní diskuzi.

„Před týdnem, na velké tiskové konferenci, odbory spočítaly, jak vládní úspory dopadnou na rodinu – a přestřelily. Najednou státní rozpočet nafoukly o 600 miliard. Pokud dnes počítaly stejně jak před týdnem, tak to není úplně relevantní,“ konstatoval Hladík a v této souvislosti zmínil i jméno odborového předáka Josefa Středuly.

Některé přednesené návrhy ministr vůbec nechápe. „Třeba ty směřující ke zrušení stravenkového paušálu. To jde proti zaměstnancům, ti jsou těmi, kteří paušály využívají,“ pokračoval. Stejně tak nerozumí tomu, proč by odbory chtěly vrátit EET. „Víme, že ekonomicky to nic nepřineslo. Některé návrhy jsou vyčísleny v desítkách miliard korun, ale přesto víme, že to jsou čísla, která si odbory zřejmě vymyslely,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlámalová: Středulovy výpočty? Fantasmagorické a manipulativní, jde mu o vlastní reputaci

Přesto zdůraznil, že se vláda nebrání relevantní diskuzi. „Nechceme, aby ozdravný balíček dopadl na rodiče s dětmi a ty, kteří jsou nejpotřebnější – zaměstnance. Jenom na DPH u snížené sazby, kde budou potraviny, léky, bydlení, tam běžná rodina ušetří tisíce korun,“ avizoval.

Stát jako rodina s dluhy

Právě zmiňovaná EET je podle poslance Jiřího Kobzy (SPD) jedinou věcí, na níž se s vládou – v jejím opětovném nezavedení – shodne. „Byl jsem proti tomu od začátku, kdy tato myšlenka vznikla. Část peněz ze šedé ekonomiky, na níž bylo opatření cíleno, bylo umrtveno na státních účtech. Za dva roky ekonomika zpomalila,“ vysvětloval.

Na obou balíčcích – jak vládním, tak odborářském – mu vadí jedna věc, která je společná. „Efekt obou je ten, že sníží likviditu na trhu, oběh peněz na trhu, sníží kupní sílu obyvatel, sníží se spotřeba. Tím pádem se sníží obraty a výroba, nebude se vyrábět a jsme zpět na začátku,“ kritizoval. S tím však Hladík silně nesouhlasil.

„Ukažme si to na principu rodiny. Kolega říká, že s ozdravným balíčkem bude méně peněz na trhu, ale to je, jako by stát byl rodina, která má dluhy, a přesto si chodí do banky půjčovat, aby kupovala spotřebu. Nemohu ale mít novou televizi nebo lednici, když jsem zadlužen. A to je ten princip. Nemůžeme přidávat další dluhy našim dětem a vnukům,“ dodal.

Tagy: