Šance jsou nulové. Kalousek oznámil, že v prezidentských volbách kandidovat nebude

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek nebude kandidovat na prezidenta

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek oznámil, že o Hrad bojovat nebude. Kandidaturu na prezidenta České republiky prý zvažoval, nechal si však zpracovat řadu analýz, z nichž vyšlo, že jeho šance na zvolení jsou nulové. Politik to řekl v rozhovoru pro Právo, své rozhodnutí následně potvrdil i CNN Prima NEWS.

Do boje o Pražský hrad v roce 2023 Kalousek nepotáhne. „Nechci marnit čas, energii a především pozornost veřejnosti nákladným zápasem o druhé až osmé místo,“ sdělil Právu.

CNN Prima NEWS informaci následně potvrdil. „Byla zde jasná představa, jak jinak a mnohem citlivěji by se funkce prezidenta republiky měla vykonávat. Nechal jsem si zpracovat řadu analýz, vedl jsem konzultace s marketéry i politology, a ze všech dostupných informací vyplývá, že moje naděje na absolutní úspěch je nulová,“ sdělil Kalousek.

Lidé by se tak podle něj měli soustředit na kandidáty, kteří mají šanci na zvolení. Ačkoliv o Hrad bojovat nebude, z politiky neodchází. Web Novinky.cz doplnil, že bývalý předseda TOP 09 podotkl, že „následujících osm let jsou každý rok nějaké volby a nelze proto vyloučit, že by se některých mohl zúčastnit“.

O Hrad zabojuje generál i matematik

Již příští rok si občané České republiky budou volit nového prezidenta. Kandidaturu oznámila řada osobností. Mezi nimi je například generál Petr Pavel. Ten v pátek prohlásil, že by se debaty s favoritem Andrejem Babišem (ANO) – který svou kandidaturu zatím oficiálně nepotvrdil, ale průzkumy s ním již nyní počítají – zvládl.

„Připravuji se na kandidaturu, a nejen po zveřejnění včerejšího (čtvrtečního) průzkumu padají otázky, zda obstojím v debatách, například s Andrejem Babišem. A já si v takovou chvíli připomínám ‚debaty’ s náčelníkem generálního štábu Ruska po anexi Krymu a říkám si, že to asi nějak zvládnu,“ napsal na sociálních sítích.

Mezi další kandidáty se řadí například senátor Pavel Fischer, který o Hrad usiloval již v roce 2018, či matematik a miliardář Karel Janeček. Ten chce možnost kandidovat získat prostřednictvím podpisů občanů. Svou šanci zabojovat o prezidentské křeslo zvažuje i rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Seznam kandidátů stále není kompletní, mnozí ještě zvažují.

Tagy: