Selhání atrakce v Příbrami, kde se zranila dívka? Nic ojedinělého. Kontroly jsou namátkové

Inkriminovaná atrakce na příbramské pouti (Zdroj: Zdeněk S.)

Uvolněné bezpečnostní prvky nebo náhodné výpadky proudu. I to mohou být příčiny pouťových tragédií. Jedna z posledních se stala v pátek v Příbrami. Rameno otáčející lavice selhalo, jedna dívka utrpěla zranění. Kontroly pouťových atrakcí jsou v Česku méně časté než v zahraničí.

V pátek se na pouti v Příbrami porouchala jedna z atrakcí, když spadla pravá strana lavice. V důsledku toho se zranila jedna dívka. „Prostě se jedno rameno uvolnilo a spadlo,“ popsal jeden ze svědků.

Podle nepotvrzené informace od provozovatele byla na vině technická závada kombinovaná s výpadkem proudu. Policisté případ prošetřují. „Prověřují tuto událost pro možné podezření z přestupkového jednání,“ uvedla mluvčí policie Středočeského kraje Vlasta Suchánková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další napadená školačka v Brně. Ležela na chodníku, nikdo jí nepomohl, popsala šokovaná matka

Orgán, který by pravidelně kontroloval atrakce, v podstatě chybí. Samotné kontroly by měly být hlavně na jejich provozovatelích. „Po každé akci se musí zkontrolovat, namazat a než je pustíme do provozu, zase proběhne kontrola. Kontrolují se šrouby, zavírání, pojistné pásy,“ vyjmenoval majitel adrenalinové atrakce RR Hynek Tříska.

„Za provoz atrakce zodpovídá provozovatel, a tak provozování nespadá přímo pod dohled inspekce,“ sdělila vedoucí oddělení komunikace České obchodní inspekce Jana Jelínková. Inspektoři České obchodní inspekce tak kontrolují atrakci jen při spuštění, namátkou nebo na udání. „Když jedeme do zahraničí, kontroly jsou častější,“ podotkl Tříska.

Neštěstí se stalo i před rokem na kolotoči v Havířově. Ten se točil i v dolní úvrati, kde se už otáčet neměl. Návštěvníci tak naráželi do kasy i do zábradlí. Záchranáři zasahovali u čtrnácti osob, z nichž bylo šest dětí.

Tagy: