Senát vyzval k odstavení Ruska od SWIFT. Vyloučil by ho i z Rady Evropy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Vystrčil promluvil v Senátu k bojím o Ukrajině

Senát v pátek vyzval kvůli agresi proti Ukrajině k vyloučení Ruska i Běloruska z mezinárodních organizací. Vybídl také uvalení co nejtvrdších sankcí na Rusko. Doporučil současně, aby se konfliktem na Ukrajině zabýval Mezinárodní trestní tribunál v Haagu. Stanovisko jednomyslně podpořilo všech 50 přítomných senátorů.

Horní komora podobně jako ve čtvrtek Sněmovna vyzvala mezinárodní společenství „k okamžitému přijetí nejtvrdších sankčních opatření“. Senát vybídl státy EU k jednotnému postoji při vyloučení Ruské federace z mezinárodního platebního systému SWIFT a dalších alternativních platforem, což EU kvůli nesouhlasu Německa či Itálie zatím odmítla.

Senát vyzval Mezinárodní trestní soud, aby se nadále zabýval situací na Ukrajině s ohledem na možné páchání zločinů v jeho jurisdikci. Odpovědnost za tyto zločiny podle senátorů nese ruský prezident Vladimir Putin a další představitelé Ruské federace a Běloruska.

Senát také po vzoru Sněmovny odsoudil ruský útok proti Ukrajině, který porušil normy mezinárodního práva, i zapojení Běloruska do této agrese. Doporučil posílení obranyschopnosti států střední a východní Evropy.

„Senát důrazně odsuzuje útok Ruské federace na Ukrajinu, kterým hrubě porušila základní normy mezinárodního práva a mezinárodně platné závazky včetně Charty OSN. Rovněž důrazně odsuzuje zapojení Běloruska do této agrese proti Ukrajině a vyzývá jej, aby se takového jednání zdrželo a dodržovalo své mezinárodní závazky,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba poté řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit. Podle ukrajinského generálního štábu je cílem ruské invaze hlavní město Kyjev.

Tagy: