ŠEST DNÍ DO INVAZE: V Donbasu už se střílelo. Svět ale doufal, že Rusko přijde na schůzku

Redakce CNN Prima NEWS přináší před výročím začátku války článkový speciál Pár dní do invaze, který připomíná události, které předcházely ruskému vpádu na Ukrajinu. Přesně před rokem – 18. února 2022 – už byla situace na hranicích znepřátelených zemí mimořádně napjatá. USA přesto organizovaly mítink s Ruskem, který měl napomoci ke smíření. Nikdy k němu nedošlo.

Do vypuknutí nejkrvavějšího konfliktu v Evropě od dob druhé světové války zbývalo šest dní. Situace v Donbasu gradovala každou hodinou. Ukrajinci se vzájemně ostřelovali s proruskými separatisty a obě strany se obviňovaly z provokací.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čtvrthodina, která může ovlivnit válku. Ukrajině hrozí, že přijde o životně důležitý systém

Strach z přicházející války byl tak veliký, že lidé z Kyjeva začali utíkat na západ do Lvova. To byl vzhledem ke sledu dalších událostí velmi prozíravý krok, protože hlavní město se později stalo terčem prvotního ruského útoku, zatímco Lvov zůstává celou válku tak trochu stranou.

Krátce po vypuknutí války zůstal štáb CNN Prima NEWS posledním zahraničním štábem v Charkově:

Biden varoval svět

Vážnost situace veřejně přiznal i americký prezident Joe Biden, který prohlásil, že jeho ruský protějšek Vladimir Putin se už rozhodl, že spustí invazi. A nic ho nedokáže odradit.

„Máme důvody se domnívat, že se ruské jednotky chystají zaútočit na Ukrajinu v následujícím týdnu, v následujících dnech,“ řekl Biden po telefonátu s německým kancléřem Olafem Scholzem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, tehdejším britským premiérem Borisem Johnsonem a dalšími představiteli Evropské unie a NATO.

Setkání, ze kterého sešlo

I přes Bidenovo vyjádření ale Západ zřejmě v koutku duše stále doufal, že se napjatou situaci podaří uklidnit. Nadále totiž pokračoval v diplomatických rozhovorech s Ruskem. Komunikace s Moskvou sice probíhala převážně po telefonu, chystal se ale i osobní mítink.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se chtěl 24. února sejít s ruským šéfem diplomacie Sergejem Lavrovem. Účelem schůzky mělo být uklidnění situace na hranicích Ukrajiny a Ruska.

K vytouženému jednání ale ze zjevných důvodů nikdy nedošlo. Ve čtvrtek 24. února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu a Západ měl jiné starosti. Stejně tak už nikdy nedošlo k plánovanému setkání Bidena a Putina.

Tagy: