Letos nás navždy opustila plejáda slavných umělců. Zemřeli Abrhám, Somr i Zagorová

Také v letošním roce zemřela řada známých a slavných umělců. U mnohých byla smrt nečekaná a šokující. Výčet jmen je bohužel hodně dlouhý. Kdo letos zemřel a co bylo příčinou úmrtí?

Leden

Viktor Vrabec
Herec Viktor Vrabec, kterého nejvíce proslavila role v crazy komedii Byl jednou jeden polda, zemřel 2. ledna ve věku 80 let. „Tatínek nás opustil náhle, již dlouhou dobu se potýkal s dýchacími potížemi, které zapříčinilo závažné plicní onemocnění CHOPN (chronické onemocnění, které se projevuje zúžením dýchacích cest kvůli trvalému zánětu, pozn. red),“ vydala po jeho smrti prohlášení hercova dcera Veronika Gebhard. „Tatínkova největší vášeň a láska bylo herectví a divadlo. Byl velice precizní a spolehlivý, jeho perfekcionismus mu někdy stál v cestě. Myslím, že by si jeho publikum a diváci zasloužili dozvědět se o jeho osudu,“ dodala.

Dušan Klein
Režisér a scénárista Dušan Klein, autor populární filmové série Básníků, zemřel 9. ledna ve věku 82 let. Vánoce a Silvestra si ještě stihl užít v rodinném kruhu, ale 1. ledna byl odvezen do nemocnice. V posledních letech ho trápily vážné zdravotní problémy. Prodělal infarkt a postihla ho mozková mrtvice. Život rozhodně neměl jednoduchý. Narodil se během druhé světové války v židovské rodině, v podstatě celé své dětství prožil na útěku a nakonec skončil v terezínském ghettu. Jak vzpomínal, přežil doslova zázrakem a tato otřesná zkušenost se na jeho životě velmi podepsala.

Jiří Plachý
Herec a dabér Jiří Plachý zemřel 20. ledna ve věku 75 let. Více než padesát let působil v Divadle na Vinohradech, ztvárnil desítky filmových a seriálových rolí a prosadil se rovněž v dabingu. Daboval například Jeana Rena či Jackieho Chana. Pocházel z umělecké rodiny. Jeho otec Jiří Plachý starší byl herec, stejně jako strýc Vojta Plachý Tůma. Jeho smrt zdrtila například i Jiřinu Bohdalovou. „Jeho matka Jitka mi velice pomohla v mých začátcích. Znala totiž moji situaci, kdy byl tatínek zavřený a já musela živit celou rodinu a počítala jsem každou korunu. Jitka mi proto přihrávala malé role, které známí herci nechtěli dělat. V době, kdy jsem neměla ani na chleba, to pro mě byla spása. Tím pádem jsem měla velký vztah i k jejímu synovi, měla jsem ho moc ráda,“ uvedla herečka pro deník Blesk.

Březen

Jaroslav Wykrent
Hudebník Jaroslav Wykrent, který se do povědomí veřejnosti zapsal především jako dvorní textař a autor zpěvačky Marie Rottrové, zemřel 12. března. Bylo mu 78 let. Na sklonku života bojoval s rakovinou jater a střev, v minulosti prodělal několik mozkových příhod. Wykrent se narodil 10. září roku 1943 v Přerově. V šedesátých letech byl jedním ze členů skupiny Synkopa. Později vystupoval s Marií Rottrovou, jeho písničky a texty se v jejím podání staly skutečnými hity.

Duben

Josef Alois Náhlovský
Nezapomenutelný český komik Josef Náhlovský zemřel 7. dubna, bylo mu 72 let. Smrt ho zastihla během turné s kolegou Karlem Šípem. Od ledna do května měli po celé ČR nasmlouváno 21 štací. Odehrát jich stačili pouze šest. Naposledy Náhlovský se Šípem vystoupili 24. února v Nymburce. Následné vystoupení, které se mělo uskutečnit 2. března v Teplicích, muselo být kvůli jeho zdravotní indispozici odloženo. Další už bohužel nepřidal. Někteří jeho přátelé naznačovali, že s vážnou nemocí bojoval delší dobu, nejbližší rodina však v oficiálně zprávě napsala, že odešel po krátké těžké nemoci.

Květen

Radim Uzel
Nejznámější český sexuolog Radim Uzel zemřel 2. května ve věku 82 let. Příčinou úmrtí byla rakovina žaludku. Zdravotní problémy u něj lékaři zjistili poté, co prodělal těžký průběh covidu. „Plíce byly bez potíží, poslali mě na gastroskopii, kde mi našli polyp a poslali vzorek na testy. Za tři dny mi oznámili, že je to rakovina,“ popsal redaktorovi CNN Prima NEWS. O své nemoci mluvil naprosto otevřeně. „Jako doktor vím, že mi moc času nezbývá. Myslím, že to přijde do roka a do dne. Ze smrti strach nemám, jenom z těch velkých bolestí, které patrně přijdou,“ dodal Uzel smířlivě.

Meda Mládková
Mecenáška a sběratelka umění Meda Mládková, která se dožila úctyhodného věku 102 let, skonala 3. května. Její zdravotní stav se v jejích posledních dnech prudce zhoršoval, už příliš nekomunikovala ani nevnímala. Celý život ji trápilo, že neměla děti. Velkou ranou pro ni byla také smrt manžela Jana Viktora Mládka, který zemřel v roce 1989 na rakovinu. Nebylo dne, aby si na něj nevzpomněla. Jeho fotografii měla u své postele a pokaždé, když večer uléhala ke spánku, podívala se na něj.

Josef Abrhám
Do hereckého nebe odešel Josef Abrhám necelý rok poté, co zemřela jeho milovaná manželka Libuše Šafránková. Zemřel 16. května ve věku 82 let. Poslední roky ho trápily velké zdravotní problémy. Rodinný přítel, kněz Jakub František Sadílek, během posledního rozloučení se Šafránkovou přiznal, že Abrhám měl namále už dříve. „Asi před rokem a půl mi zavolal syn Josef, že táta asi odchází a jestli bych nemohl mu přijet pomoci se smířením s koncem života. Už se nemohl hýbat, ležel na posteli a vypadalo to, že je v terminálním stavu. Udělal jsem s ním duchovní obřad, poprosili jsme za odpuštění toho, co udělal v životě špatně. Najednou se na mě otočil, vykouzlil přítomný úsměv a po měsících na lůžku začal mluvit a chodit,“ sdělil kněz.

Červen

Jaroslav Vízner
Herec Jaroslav Vízner, který byl bratrem Oldřicha Víznera, skonal 30. května ve věku 84 let. Ztvárnil desítky filmových a seriálových rolí. Po emigraci pracoval ve Švýcarsku jako programový ředitel Ženevské televize, režisér i herec. Během kariéry si zahrál i v zahraničních kultovních filmech jako Van Helsing, Edith Piaf nebo Iluzionista. Pocházel ze čtyř bratrů. Prvorozený Vlastimil zemřel v pouhých dvanácti letech po nehodě na kole. Druhý sourozenec Vladimír, který byl filmovým kameramanem a zvukovým mistrem, zemřel po nešťastné manipulaci s plynovým vařičem na dovolené.

Stanislav Fišer
Jeden z nejuznávanějších českých herců a dabérů Stanislav Fišer, který svůj hlas propůjčil například Pierru Briceovi, představiteli filmového Vinnetoua, zemřel 11. června ve věku 90 let. Zdravotní problémy u něj vypukly už v roce 2004, kdy na svém krku objevil bulku, ze které se následně vyklubala rakovina hrtanu. Před nástupem do nemocnice se ještě potkal s kolegyní Stellou Zázvorkovou, zašel s ní na jedno malé pivo. Tato herečka byla poslední osobou, která ho slyšela mluvit. Lékaři mu sice život zachránili, ale museli mu odebrat hlasivky. A to pro herce a uznávaného dabéra byla fatální ztráta. Po operaci už mluvil jen pomocí přístroje, který si musel přikládat na krk. Nic už nebylo jako dřív. Posledních pět let ho navíc provázely problémy s rovnováhou, kvůli kterým téměř nikam nechodil a celé dlouhé dny trávil pouze doma.

Dalimil Klapka
Herec a dabér Dalimil Klapka, jenž svůj hlas propůjčil například dědovi Simpsonovi v americkém animovaném kultovním seriálu Simpsonovi, který každý den vysílá Prima COOL, se dožil 89 let. Zemřel 14. červnu v Léčebně dlouhodobě nemocných v Motole. V roce 2019 vyletěl z autobusu ze sedadla, dopadl až na dveře a poranil si rameno. Několik měsíců měl ortézu a ještě po téměř půlroce nosil ruku v závěsu. Problémy měl i s chůzí. Poslední roky bojoval s rakovinou. Kvůli vážné nemoci se musel vzdát své milované práce, neboť mu náročná léčba úplně změnila hlas.

Srpen

Eduard Parma
Hudební skladatel Eduar Parma, který psal písně pro řadu českých zpěváků a zpěvaček, zemřel 1. srpna v 72 letech. Jeho smrt byla nečekaná, byl nalezen bez známek života ve svém bytě. „Před několika dny nešťastně upadl, volal mi z nemocnice, že si zlomil žebra. Pak už mi volal z domova, že mám za ním přijít. Plánovali jsme další desku. A pak se to stalo. Je to strašné, nemůžu tomu stále uvěřit. Eda měl tolik plánů, byl tak plný života. Bolí to...“ svěřil se redaktorovi CNN Prima NEWS zpěvák Milan Drobný.

Hana Zagorová
Legendární zpěvačka Hana Zagorová, která zemřela 26. srpna ve věku 75 let, celý život bojovala s nevyléčitelným onemocněním krve. Právě vážná porucha krvetvorby ji připravila o život. „Byla v nemocnici a páni doktoři mě upozorňovali, že je to špatné a musím počítat se vším. Poslední čtyři dny jsem tam s Haničkou bydlel. Jí ze začátku nešlo do hlavy, co se děje a proč jsem tam s ní. A já jí říkal, že je mi už doma smutno a chci být s ní. Věřila tomu. Stále se vyptávala, co budeme dělat, že půjde na Slavíka. Netušila, že se to stane,“ popsal poslední chvíle Hany Zagorové pro pořad Showtime její manžel Štefan Margita.

Říjen

Jaroslav Čejka
Slavný český mim Jaroslav Čejka skonal 11. října, bylo mu 86 let. Po smrti matky, která se dožila 104 let, zůstal na světě sám. Uvědomil si, že nemá pro koho žít a špatná psychika se odrazila i na jeho zdravotním stavu. Po operaci kolen začal používat chodítko a následně skončil na invalidním vozíku. Zdravotní stav se nadále horšil. Prodělal mozkovou mrtvici, onemocněl Parkinsonovou a Alzheimerovou nemocí a přestal být soběstačný. Posledních dvanáct let prožil v domově pro seniory a bez pomoci druhých se neobešel.

Valentina Thielová
Herečka Valentina Thielová, kterou nejvíce proslavila role profesorky Boženky v komedii Sněženky a machři, zemřela 15. října ve věku 89 let. Na sklonku života ji trápily nemocné srdce a artróza ve všech kloubech, sužovaly ji také závratě. Dožívala v hospicu, kde zemřela v noci ve spánku. Na její přání se nekonalo veřejné rozloučení. Svůj nelehký životní osud se snažila brát do poslední chvíle s nadhledem. „Najednou zjistíte, že jste starý člověk, ale nesmíte se z toho hroutit. Myslet optimisticky. Spousta lidí je na tom hůř,“ svěřila se rok před smrtí v rozhovoru pro Nedělní Aha!

Josef Somr
Národem milovaný herec Josef Somr zemřel 16. října ve věku 88 let. Podle informací rodiny podlehl rakovině plic. V Nemocnici Na Pleši mu v posledních dnech života pomáhali s dýcháním a usnadňovali mu tak postupný odchod z tohoto světa. Zemřel ve spánku smířený s osudem. „Poptávala jsem se a bylo mi řečeno, že měl smrt, jakou mu můžeme závidět,“ uvedla pro deník Aha! herečka Jiřina Bohdalová, která Somrovi častokrát před kamerou hrála partnerku.

Gustav Oplustil
Scénárista a dramaturg Gustav Oplustil, který stál u zrodu tuzemské televizní zábavy, zemřel 21. října. Bylo mu 96 let. Odešel klidně, ve spánku. Během života se ženil dvakrát. Jeho první manželkou byla Jarmila, se kterou měl tři děti. Po jejím skonu si vzal za ženu její mladší sestru Janu. Ta ho ale na sklonku života opustila a odstěhovala se ke své dceři na Moravu. „Žiju spokojený život. Mám doma bohatý archiv, kterým se probírám. Dokonce mám nikdy nevydané audionahrávky s Vladimírem Menšíkem, který mi u mě doma namlouval své příběhy a já podle nich psal televizní hry, v nichž pak hrával hlavní role,“ svěřil se Oplustil pár měsíců před smrtí redaktorovi CNN Prima NEWS.

Zuzana Burianová
Zpěvačka a herečka Zuzana Burianová, která byla výraznou tváří Divadla Semafor, zemřela 25. října ve věku 75 let. Její smrt byla nešťastná. „Maminka spadla ze schodů. Zlomila si nohu, potloukla se a asi zemřela na embolii. Byla jsem za ní před týdnem, nevypadala dobře, ale říkala, že se to jistě zlepší,“ popsala deníku Aha! po její smrti dcera Kateřina Kergalová. Burianová od roku 1990 žila střídavě v Česku a Švýcarsku, poblíž curyšského jezera. Poprvé byl vdaná za režiséra Jána Roháče, který byl o patnáct let starší. Po dvanácti letech přišel rozvod. Druhým manželem byl Zdeněk Kučera.

Michal Ambrož
Rockový zpěvák, kytarista, skladatel a textař Michal Ambrož, rodák z Havlíčkova Brodu, frontman skupin Hudba Praha nebo Jasná páka, zemřel 31. října. Bylo mu 68 let. Mimo hudební činnosti provozoval malou vodní elektrárnu na řece Sázavě. Z matčiny strany byl vnukem malíře Jana Zrzavého. Přestože ho trápily zdravotní problémy, koncertoval téměř do poslední chvíle. Co bylo příčinou úmrtí, jeho rodina neuvedla. „Jestli se dožiju sedmdesátky, udělám velký mejdlo,“ řekl Ambrož redaktorovi CNN Prima NEWS během svého koncertu v Plzni, který odehrál necelé dva měsíce před smrtí.

Listopad

Marie Poledňáková
Marie Poledňáková, věhlasná režisérka a scénáristka komedií S tebou mě baví svět, Jak dostat tatínka do polepšovny nebo Jak vytrhnout velrybě stoličku, skonala 8. listopadu. Bylo jí 81 let. V roce 2016 prodělala mozkovou mrtvici, s jejímiž následky se potýkala až do své smrti. „Neposlouchá mě levá noha a levá ruka. Musím rehabilitovat a to cvičení mě bolí. Mozková příhoda většinou zasáhne řeč, takže lidé nemluví a ztrácejí paměť. V tom jsem měla obrovské štěstí,“ svěřila se v posledním rozhovoru pro magazín Dnes. Do posledních chvil se o ni obětavě staral její syn Petr. Bydlel u ní, aby jí byl v případě potřeby vždy nablízku.

Věra Jordánová
Herečka a televizní režisérka Věra Jordánová, která se věnovala především tvorbě pro děti a mládež, zemřela 13. listopadu ve věku 94 let. Nejvíce ji proslavil večerníček Krkonošské pohádky, který režírovala. „Jsem spokojena v tom svém životním kruhu, i když to často bylo velmi nesnadné. Vždy jsem našla způsob, jak se dostat z těžkých chvil. Někdy to bylo horší, ale nakonec se to vždy nějak podařilo. Mám milovanou dceru a ta mě stále držela nad vodou. A pořád jsem si říkala: ‚Když něco chci, tak musím, když něco musím, tak chci,‘“ prozradila v jednom z posledních rozhovorů pro web Film a video.

Pavel Vaculík
Hudební skladatel Pavel Vaculík, který pro šoubyznys objevil Ivetu Bartošovou a Petra Sepešiho, zemřel 14. listopadu ve věku 73 let. Pro zmíněnou dvojici napsal velký hit Knoflíky lásky. Kromě toho skládal písně pro Karla Gotta, Hanu Zagorovou, Lucii Bílou, Evu Pilarovou, Petru Janů a řadu dalších. Podle jeho kolegy Miloše Skalky zemřel na těžký zápal plic způsobený covidem. Poslední rozloučení s českým hitmakerem se konalo pouze v rodinném kruhu za účasti několika pozvaných přátel.

Jaromír Jágr starší
Jaromír Jágr starší, hokejový funkcionář, podnikatel a otec hokejisty Jaromíra Jágra, skonal 15. listopadu. Bylo mu 82 let. Dlouhodobě se potýkal se zdravotními problémy. „Jestli je pravda, že si děti před narozením vybírají rodiče, tak mé rozhodnutí bylo to nejlepší, které jsem kdy udělal. Děkujeme za vše, tati,“ napsal na sociální síť Jágr mladší. Právě otci vděčí podle svých slov za svou kariéru, ve které vyhrál všechno, co se dalo. Mistrovství světa, olympijské hry i Stanley Cup.

Prosinec

Ladislav Trojan
Legenda českého herectví Ladislav Trojan zemřela 13. prosince ve věku 90 let. Do poslední chvíle byl velmi aktivní. Rodina oznámila, že odešel ve spánku, v klidu a míru a úsměv měl na tváři do poslední chvíle. Oporou mu byla manželka Olga, se kterou byli svoji přes šedesát let. Měli spolu dva syny, kteří pokračují v umělecké tradici. Ivan je znamenitý herec, Ondřej úspěšný režisér a producent. Trojan ztvárnil desítky filmových a seriálových rolí. Nejvíce ho proslavil snímek Tři chlapi v chalupě.

Tagy: