Z Dagmar Havlové udělal hvězdu, u jeho pohádek děti čůraly strachy. Jaký byl Juraj Herz?

Od smrti svérázného režiséra Juraje Herze právě uplynulo pět let. Jaký byl život umělce, kterého nejvíce proslavil film Spalovač mrtvol a jeho pohádky děsily děti? Mezi jeho dvě životní lásky patřily o generaci mladší slavné herečky.

Právě díky Herzovi získala první větší roli před kamerou herečka Dagmar, tehdy ještě Veškrnová. Obsadil ji do filmu Holky z porcelánu, kde na sebe výrazně upozornila. „Tehdy jsem potřeboval pět děvčat a nechtěl jsem mít herečky, které už byly známé. Hledal jsem dost dlouho. Z Brna jsem si nechal poslat fotky a našel mezi nimi jednu, která mě zaujala. Byla to Dáša, kterou jsem do té doby vůbec neznal,“ prozradil Herz v jednom z rozhovorů pro deník Aha!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdeněk Svěrák podvedl manželku, když mu bylo padesát. Zamiloval se do mladší herečky, kterou si chtěl vzít za ženu

Pozval ji do Prahy na zkoušku a když mu předvedla, co umí, byl ohromen. „Měla absolutní smysl pro humor, obrovský talent, byla úžasná. Měl jsem dilema, protože ona mohla hrát všech pět dívek a já nevěděl, kterou z těch rolí ji dát. Jsem hrdý, že jsem ji objevil,“ poznamenal režisér.

Ze spolupráce byl natolik nadšený, že pro ni připravoval další filmy. „Říkal jsem si, že v té Dáše je ještě něco a já to z ní musím dostat, musím s ní udělat další film. Tak jsem natočil detektivku Holka na zabití. Původně to měla být komedie, mělo se točit v zimě. Já jsem se pohádal s autorem, řekl jsem mu, že v zimě netočím, a předělal jsem to celé a Dášu obsadil do hlavní role. Pak jsem ještě pro ni připravoval film Automatická holka, ale to už mi komunisti zatrhli,“ vzpomínal Herz, který s  Veškrnovou nakonec natočil celkem šest filmů.

Bydlel s manželkou a jejím milencem

První Herzovou manželkou byla chemická inženýrka Eva, s níž měl syna Michala, který se vydal v jeho šlépějích a stal se také režisérem. Jejich vztah ovšem nebyl zrovna ideální. Syn mu totiž dlouho nemohl zapomenout, že opustil rodinu a vzal si o 26 let mladší herečku a tanečnici Terezu Pokornou. Ta mu následně porodila dceru Annelii, která si zahrála i v několika filmech, vystudovala vysokou školu, věnovala se managementu a v Německu dokonce vedla hotel.

Druhé manželství skončilo pro Herze velmi trpce. Pokorná si našla milence, fotografa Karla, a téměř tři roky žili všichni tři pod jednou střechou. Režisér ale sám nezůstal. Během natáčení filmu Habermannův mlýn se zamiloval do o třicet mladší herečky a dabérky Martiny Hudečkové, která mu city opětovala. Imponoval ji svojí moudrostí, nadhledem a životními zkušenostmi. V roce 2011 spolu začali žít a až do jeho smrti je pojil krásný vztah plný porozumění a lásky. Herz zemřel 8. dubna 2018 ve věku 83 let.

Z pohádek udělal horor

Mezi jeho nejslavnější film patřil Spalovač mrtvol v hlavní roli s Rudolfem Hrušínským, který byl v době totality zakázaný. „Točil se v roce 1968, když sem přišla sovětská vojska a hrozilo, že se nedotočí. Tehdy jsme natočili veškeré exteriéry do července a pan Hrušínský si vyžádal měsíc dovolenou. Mezitím přišli Rusové a my ještě neměli natočený ateliér. Nakonec jsme to vše natočili, sestříhali a uvedli do kin. A když to asi tři týdny šlo a soudruzi zjistili, že je to film, aniž bych to já býval dopředu tušil, který se jich velice dotýká, protože je to o konformistovi, tak ten film zakázali. Ale naštěstí se dostal do světa a jsem rád, že se neustále promítá nejen v ČR, ale i v Anglii, Francii, Německu,“ pochvaloval si Herz.

V sedmdesátých letech, kdy upadl v nemilost, natočil dvě pohádky: Deváté srdce a Panna netvor. Pojal je po svém, osobitě, tajemně, hororově, možná až trochu morbidně. Děti z kina utíkaly s pláčem, v noci nemohly hrůzou usnout a pronásledovaly je noční můry. „Slyšel jsem, že se některé děti během sledování dokonce počůraly strachy. Myslím, že děti se mají bát. Je to výchovné. Všeobecně jsem ale pohádky nikdy moc nemusel,“ svěřil se Herz před lety redaktorovi CNN Prima NEWS.

Tagy: