Na hradní období vzpomínám nerada, říká Havlová. Popsala jeden z nejhorších okamžiků

Dagmar Havlová Veškrnová svého druhého manžela Václava Havla velice milovala. Když v roce 1997 stanula po jeho boku coby první dáma, se i proto vzdala na nějaký čas herecké profese. V dokumentu Životní příběh, který o ní natočila redakce Showtimu, prozradila, že to pro ni byl jeden z nejhorších okamžiků v jejím životě. Přiznala také, že na hradní období vzpomíná velice nerada. Prošla si prý „bahnem i loužemi“.

Přátelství s úřadujícím prezidentem Václavem Havlem navázala tehdy již populární herečka Dagmar Veškrnová na začátku 90. let. V lednu 1997 se za něj provdala. S postem první dámy přišla spousta nových povinností, proto se rozhodla, že svou hereckou kariéru na chvíli přeruší.

„Přišla jsem za tehdejší ředitelkou Divadla na Vinohradech Jiřinou Jiráskovou a řekla, že si potřebuji odpočinout. Myslela jsem, že to udělám jako Jaromír Hanzlík a vezmu si neplacenou dovolenou. V mém případě to ale nešlo. Zavolal mi ekonomický šéf a řekl, že musím dát výpověď. Tenkrát to pro mě byl jeden z nejhorších okamžiků života. Bylo 18. března 1997, kdy jsem musela podepsat výpověď,“ uvedla Havlová Veškrnová.

ČTĚTE TAKÉ: Byl to můj osudový muž, vzpomíná Havlová na prvního manžela. Prozradila, proč se rozešli

Na její odchod z divadla vzpomínala před lety i sama Jirásková. Havlové Veškrnové si totiž coby herečky velice vážila. „Pamatuji si, že když Dáša po sňatku s Havlem odehrála své poslední představení na Vinohradech a loučili jsme se s ní, panu prezidentovi jsem řekla, že mu Dášu půjčujeme jen na nějaký čas, ale že jsem přesvědčená, že přijde okamžik, kdy nám ji bude muset vrátit. Je to moc fajn holka,“ řekla Jirásková v roce 2010 v pořadu TOP STAR magazín.

Havlová Veškrnová se po odchodu z divadla začala plně věnovat novým povinnostem. Kromě práce změnila i příjmení. Přiznává ale, že se to na ní podepsalo. „Když je žena známá pod jedním příjmením a vymění si ho za jiné, něco to udělá s její psychikou, osobností. Proměnila jsem se a od chvíle, co Vaškovi skončilo funkční období, se snažím vrátit k sobě, k původní Dáše Veškrnové. Vevnitř jsem si ji uchovala, ale na Hradě jsem si prošla bahnem, loužemi a strastiplným obdobím, a to ve všem,“ přiznala oblíbená herečka, která oslavila ve středu 70 let.

Že to neměla Havlová na Hradě lehké, potvrzuje i spisovatelka Táňa Fischerová. „Vstoupila do prostředí, kde ji nikdo nechtěl. Její vstup byl nesmírně těžký. Podle mě to bylo způsobeno několika faktory. Jedním z nich bylo, že Havel měl v politice hodně nepřátel a bohužel to šlo přes Dášu. Mnozí si totiž mysleli, že ona je ten slabší článek, do kterého se můžou strefovat,“ řekla o ní v dokumentu Životní příběh.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ewa Farna promluvila o potratu. Čekalo se, až dítě zemře

Havel se jí pobyt na Hradě snažil usnadnit

„Na Hradě jsem byla zkoprnělá a vůbec jsem nevěděla, co si mám obléct ani co se nosí. Nikdo mi neporadil a pokud ano, pak se mi smáli za zády. Vnímala jsem to, protože jsem velice citlivý a emotivní člověk, ale snažila jsem se dělat, že to nevidím,“ popsala Havlová.

Ulehčit jí pobyt na Hradě se snažil její manžel Václav. „Chtěl mi to usnadnit, ale na druhou stranu si přál, abych na Hradě seděla vedle něj v jeho kanceláři. Pracovala jsem jako ombudsman,“ doplnila.

Teď vzpomíná na těžké časy s větším odstupem. „Bylo to tak, jak to být mělo, a jsem velice šťastná, že jsem to období šesti nebo sedmi let na Hradě přežila bez nějaké větší nemoci. Každý večer děkuji pánu bohu za to, že mi moje moravská nátura a dobrý základ nedovolily, abych onemocněla něčím horším,“ uvedla Havlová Veškrnová s tím, že jí byla odebrána štítná žláza.

Nové povinnosti spojené s velkým mediálním tlakem vedly k tomu, že přestávka v její kariéře byla delší, než sama plánovala. Trvala ještě několik let poté, co Havel ukončil svůj poslední prezidentský mandát. Není tajemstvím, že její opožděný návrat byl hlavně způsoben zhoršeným zdravotním stavem Václava Havla, o kterého neustále pečovala.

K divadlu se proto vrátila až po 11 letech. „Byl to veliký zázrak. Toužila jsem hrát. Bylo to pro mě světlo na konci tunelu a to, k čemu jsem se upínala, až službu na Hradě skončím. Byl to můj domov, rodina, moje všechno,“ doplnila Havlová. Do divadla se tak vrátila v roce 2006 a odehrála ještě mnoho představení. Před čtyřmi lety z divadla definitivně odešla.

Ani více než deset let po smrti svého manžela se Havlová Veškrnová nepřestává angažovat v nejrůznějších aktivitách spojených se jménem prvního českého prezidenta. Přes čtvrtstoletí také působí v Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, věnuje se i fungování Knihovny Václava Havla.

Tagy: