Jak chutná pivo v nejvýše položeném pivovaru v Evropě? Zavítejte s námi do Jižního Tyrolska

Slunce, hory, sníh a velmi proměnlivé počasí. Ale i v těchto neobvyklých kulisách se vaří skvělé pivo. Ve výšce 2050 metrů nad mořem v horské chatě Lavarella na náhorní plošině Fanes v Jižním Tyrolsku najdete nejvýš položený pivovar v Evropě.

Postavil si ho před třemi lety pro radost Gabor Sonorka. Inspirovala ho lahodná čerstvá voda z Dolomit. Jeho suterénní království obsahuje jedinou dvousetlitrovou várnici, příslušenství a k tomu pár pytlů sladu. Vybral si recepty piv, které měl rád a začal je dělat po svém. Lehký a tmavý ležák Furcia Rossa, Murmelbock, Hefeweizen nebo Dolomit Pils. Připravuje je podle chuti a ročních období, stačí se zeptat o patro výš v baru, co je zrovna na čepu.

„Ale víno mám taky rád,“ připustí. Na západní straně stavení stojí starý sud, který slouží jako finská sauna. Kdysi se do něj vešlo 7239 litrů vína. Teď se tam nacpe za romantickou očistnou kúrou i šest lidí.

Gábor jako by naplnil ideu staré c. a k. monarchie. Přišel na sever Itálie před devatenácti lety z Maďarska. Zalíbilo se mu zde natolik, že zůstal a dokonce si vzal za ženu Annu z rodiny Frennerů, který se o chatu stará už ve čtvrté generaci, a to od roku 1912, kdy její předci získali povolení ke stavbě malé nocležny Kleinfanesalm.

„Nejhezčí místo na světě, stěhovat se nehodláme,“ říká hlava rodiny.

Dostat se do pivovaru je fyzicky náročné, ale ta štreka za to stojí. Čarokrásnou okolní krajinu jakoby modeloval mistr hrnčíř v absintovém deliriu. Jezera, štíty hor, pláně…

A co víc. Na nedalekém Cima Lavarella se učili lézt i legendární bratři Messnerové. A na své si tu přišel i známý český herec Jiří Langmajer. Tomu nejen tamní pivovar, ale především oblast jižního Tyrolska přilnula k srdci. Však, podívejte se sami.

Ve spolupráci s: Tomáš Nohejl

Tagy:
Itálie Evropa pivo Maďarsko pivovar Jižní Tyrolsko Dolomity FANES a.s. Lavarella