Skrytá výhoda nízké nezaměstnanosti. Některé firmy lákají pracovníky na bonus až milion korun

Ilustrační foto: Lékaři

Firmy lákají na náborový příspěvek

Rekordně nízká nezaměstnanost a nedostatek kvalifikovaných pracovníků nutí firmy nabízet dříve nemožné. Výjimkou nejsou náborové příspěvky, které se pohybují od desítek tisíc po milion korun.

Tři sta tisíc pro nové strážníky, půl milionu pro lékaře, 80 tisíc fyzioterapeutům a 30 až 40 tisíc dostanou noví řidiči autobusů. To jsou náborové příspěvky, kterými nové lidi lákají nemocnice, dopravci nebo bezpečnostní složky. „Je to nutnost, jak najít klíčové zaměstnance,“ říká personalista Michal Novák.

Aby ministerstvo zdravotnictví zachránilo Dětskou psychiatrickou nemocnici Opařany, nabídlo náborový příspěvek jeden milion korun. Situace totiž byla kritická a léčebně hrozilo definitivní uzavření, aniž by děti měly kam jít.

„Jsme rádi, že se podařilo zachránit lůžka, protože jsou nejen pro nás, ale pro celou Českou republiku,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Jana Sosna Voňavková. „Pokud chcete získat nejlepší hráče, nabízíte náborový příspěvek,“ má pak jasno ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Strážnici mají problém s psychologickými testy

Například Krajská zdravotní nemocnice na Ústecku chce na peníze nalákat až 100 lékařů a 200 sester. „Spustili jsme nový projekt v rámci Nadačního fondu Krajské zdravotní, v rámci kterého můžeme udělit maximální příspěvek půl milionu korun,“ uvádí mluvčí Martin Klimeš.

O zaměstnance se ale přetahují i bezpečnostní složky. Městská policie nově od letoška nabízí 300 tisíc korun novým strážníkům a podle mluvčí z hlavního města Jiřiny Ernestové policie cílí svou kampaní především na zaměstnance z jiných bezpečnostních složek.

„Zájemců je celkem dost. Problémem bývá složení psychologických testů, které úspěšně zvládne opravdu jen malé procento uchazečů,“ prozrazuje Ernestová. Řešením podle mluvčí není snížení kritérií, protože psychická odolnost je pro strážníka nutná.

Na náborový příspěvek lákají nejen lékaře a městské strážníky, ale také třeba řidiče autobusů, kterých je dlouhodobě nedostatek. Michal usedl za volant autobusu v roce 2018. „Tehdy byl náborový příspěvek 50 tisíc korun,“ vzpomíná.

Tagy:
peníze policie nezaměstnanost lékař ekonomika řidič finance Vlastimil Válek zaměstnanci Dětská psychiatrická nemocnice Opařany Jiřina Ernestová náborový příspěvek