Slámová: Povinné očkování odmítače nepřesvědčí. Vraždit se také nesmí a stejně se to děje

Co Čech, to politik! (1207)

Povinné očkování antivaxery k ničemu nedonutí. Prohlásila to v pořadu Co Čech, to politik! advokátka Klára Long Slámová. Ačkoliv se sama nepovažuje za odpůrkyni vakcinace, je pro zachování možnosti volby. Neproočkovanou část populace podle ní musí vláda nadále přesvědčovat, například pomocí dat.

„Mýlíme se v tom, pokud si myslíme, že povinné očkování něčemu zamezí. Ani to nedonutí totální odpůrce k tomu, aby se nechali očkovat. Nemáme na to páky,“ uvedla advokátka Klára Long Slámová.

Připomněla, že lidé nedodržují ani jiné zákony a povinnosti. „Kolik lidí dluží v republice peníze? Miliony. Vražda se také nesmí provozovat a stejně se vraždí,“ poukázala. Lidi, kteří se nechtějí očkovat, podle ní potřebují další vysvětlení.

„Musíme jim dávat jasná data a přesvědčit je, že je to pro jejich zdraví. Měli by to říkat odborníci a ne někdo, kdo se jen politicky dohaduje,“ zdůraznila advokátka.

Díky vládním restrikcím však nakonec část neočkovaných svůj názor změnila. A to například kvůli zpoplatnění testů pro neočkované nebo zákazu návštěv restaurací bez dokladu o prodělání nemoci nebo potvrzení o očkování. Tuto motivaci však někteří odborníci či politici odsuzují. Celkový počet aplikovaných dávek očkování proti covidu v úterý přesáhl 14 milionů.

Kartami může zamíchat nová vláda

„Přála bych si, aby tato vakcína za současné situace byla svobodná volba. Zdůrazňuji, že nejsem odpůrce žádného očkování, ale chci, aby lidé, kteří mají jiný pohled než já, měli svobodnou volbu. Kvůli sobě i svým blízkým,“ sdělila Long Slámová.

Vyhláška o povinném očkování proti nemoci COVID-19 pro vybrané profese a lidi nad 60 let je už ovšem hotová. Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha vyjde do konce tohoto týdne ve Sbírce zákonů, řekl v pondělí po jednání vlády na tiskové konferenci. S dalšími opatřeními chce kabinet vyčkat na další vývoj epidemie.

Naopak nastupující vláda Petra Fialy avizovala, že paragraf chystané vyhlášky, která stanovuje povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let, zruší. Uvedl to kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dodal, že pokud budou profesní organizace požadovat, aby v jejich oblasti bylo očkování povinné, Fialova vláda je vyslyší.

Tagy: