Prodělání covidu místo očkování není bezpečné. Hrozí vážný průběh a dlouhodobé následky

Studie odhalila, že lidé používající lék budesonid se z nemoci COVID-19 zotavili rychleji. (Ilustrační snímek)

Pro neočkované osoby platí v České republice v podstatě lockdown. Bez covidového pasu se nedostanou například do restaurace či do kadeřnictví. Snadnější život mají kromě očkovaných jen ti, kteří v posledních šesti měsících covid prodělali. Toho se snaží někteří lidé využít a nemocí se chtějí nechat nakazit dobrovolně. Snaha chytit covid však může být velmi riziková, jak ukazují některé případy.

V dnešní době vidíme, že i poměrně mladý člověk může mít velmi vážný průběh, pokud má například z nějakého důvodu oslabený organismus. Po prodělání covidu mohou také lidé trpět řadou dlouhodobých následků, jako jsou problémy se spánkem, úzkosti, vypadávání vlasů, problémy s pamětí a mnohé další. Člověk, který chce získat bezinfekčnost, by měl tedy raději zvážit bezpečnější cestu vakcinace.

Před snahou prodělat nemoc varuje také kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Všichni, kdo chtějí upřednostnit prodělání onemocnění covid před očkováním, si plně neuvědomují rizika. Nikdo totiž nedokáže odhadnout, jak vážný bude mít průběh. Očkujte se, výrazně tím snížíme riziko nákazy a téměř eliminujete šanci na vážný průběh onemocnění koronavirem,“ napsal Válek na Twitteru.

Někteří lidé však odmítají vakcínu tak zásadně, že dokonce nabízejí peníze za to, že se covidem nakazí. Na sociálních sítích vyhledávají nemocné s lehkým průběhem v domnění, že budou mít sami ideálně bezpříznakový průběh nemoci.

Lehce to připomíná situaci například s planými neštovicemi u dětí, kdy je obvyklé, že se nechávají preventivně nakazit u jejich nemocných vrstevníků. Člověk totiž získá imunitu na celý život a vyhne se nepříjemné nemoci v dospělosti. Covid však může být nevyzpytatelný a může způsobovat také dlouhodobé problémy.

Hrozí dlouhodobé problémy

Mezi nejčastější dlouhodobé obtíže patří například vyčerpání, poruchy soustředění, bolest hlavy, ztráta čichu či chuti, dýchací obtíže, kašel, deprese, úzkosti či bolest svalů. Řada příznaků ale podle odborníků odezní sama. Problémy po prodělání covidu se často objeví až se zpožděním několika týdnů. U starších ročníků je hlavním problémem ztráta svalové síly.

Dlouhodobé následky po prodělání covidu mají podle vědců z iniciativy Sníh nízké desítky procent nakažených včetně lidí, kteří stonali bez příznaků nebo jen lehce. Takzvaný long covid se podle odborníků nevyhýbá ani dětem.

S dlouhodobými následky covidu se potýkala i 26letá Američanka Shayna Zweibacková. Koronavirem se nakazila v roce 2020 a z nemoci se léčila několik týdnů. V květnu si konečně začala myslet, že už má nemoc za sebou. „Na konci června, začátku července jsem ale náhle pocítila nové příznaky. Především silnou bolest svalů,“ popsala Zweibacková. Nemoc je i podle příběhů dalších lidí velmi nevyzpytatelná.

Problém s tzv. dlouhým covidem a jeho důsledky hrozí podle vědce Jaroslava Flegra i u dětí. „Seniorovi, který nákazu přežije, její následky život o mnoho let nezkrátí. U malého dítěte to může být tak, že zemře o 10 nebo 20 let dříve, než když nákazu úspěšně prodělal a dlouhý covid u něho nenastal. I když to bude nějaká slabší fibróza plic nebo nervové potíže, postupně se to nasčítá a výrazně mu to zhorší kvalitu života. Už teď vidíme, že mezi nakaženými jsou především děti a mladí lidé. Přežijí, možná se nedostanou ani do nemocnice, ale organismus jim to rozhodí a život zkrátí,“ řekl evoluční biolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: