Sledujte RADAR: Na Česko se valí sněhová kalamita, napadne až 35 cm. Kde všude hrozí závěje?

Česko zasype sníh. (Ilustrační foto)

Počasí (30.11.2023 6:45)

I konec týdne bude doprovázet silné sněžení. Trvalejší a vydatnější bude zejména během pátku a soboty, kdy na jihu a východě našeho území napadne až 35 cm nového sněhu, informovali odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu. Vydali proto výstrahu, která se týká také tvorby sněhových jazyků.

Ve čtvrtek bude převažovat na většině našeho území oblačná obloha, přičemž se vyskytne občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty během dne vystoupí na −3 až 1 °C, na horách naměříme teplotu kolem −4 °C. Ve večerních hodinách pak bude od jihozápadu přibývat sněžení.

Největší příval sněhu meteorologové očekávají na jihu a jihozápadě našeho území. „Bude se jednat o mokrý sníh, kterého může napadnout až sedm centimetrů,“ upozornila ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Iveta Kodádková a upozornila, že v polohách pod 500 m, může padat také déšť a vytvořit se tak ledovka.

ČTĚTE TAKÉ: Jak v mrazu předejít poškození vašeho telefonu? Sedm rad, kterými byste se měli řídit

Zataženou až oblačnou oblohu předpovídají meteorologové ČHMÚ rovněž na pátek. Místy bude občas sněžit, na jihu a jihovýchodě budou srážky také mrznout. Nejnižší noční teploty klesnou na −1 až −5 °C, při protrhané oblačnosti se zejména na severu mohou pohybovat i kolem −8 °C. Přes den pak stoupnou na −4 až 0 °C, na jihu až 2 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře, a následně Nový sníh.

Trvalejší a vydatnější sněžení očekávají meteorologové v sobotu. Místy se také budou tvořit sněhové jazyky, na horách dokonce závěje. Do nedělního rána tak odborníci z ČHMÚ očekávají, že napadne 10 až 25 cm nového sněhu, ojediněle, zejména na jihu a východě území, až 35 cm. Na severozápadě a severu Čech bude sněžení méně intenzivní, v úhrnu 5 až 15 cm.

„Během soboty bude sníh většinou prachový a při zesilujícím severozápadním větru se zejména ve východní polovině území začnou vytvářet četné sněhové jazyky. Jejich tvorba bude pokračovat i v neděli 3. 12. až do odpoledních hodin,“ dodali.

Tagy: