Sledujte RADAR: Sychravo vystřídají opět letní teploty, vystoupají k tropickým hodnotám

V Česku budou nadále panovat nízké teploty a déšť.

Počasí 7.8.2023 8:07

Počasí v Česku bude i nadále ve znamení deště a nízkých teplot. V pondělí se budou pohybovat jen mezi 13 až 17 °C, v dalších dnech pak dosáhnou na 20 °C. Ojediněle se mohou vyskytnout také bouřky. O víkendu se ale oteplí až na 28 stupňů.

Kolem tlakové níže nad jižní Skandinávií k nám bude proudit od západu chladný a vlhký vzduch. V pondělí bude zataženo až oblačno, na většině území se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle také bouřky. K večeru bude srážek i oblačnosti částečně ubývat. Nejvyšší teploty se vyšplhají na 13 až 17 °C. Vát bude mírný západní vítr rychlostí 4 až 8 m/s, který zejména v Čechách v nárazech dosáhne až 15 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další tornádo v Česku? Vír se utvořil na Nymbursku, ze střech popadaly plechy

Do pondělních 12 hodin zůstává v platnosti výstraha před povodněmi. První stupeň varování meteorologové vydali pro oblast Orlických hor, Chrudimsko, Svitavsko a část Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje. Meteorologové varují před vzestupy hladin řek, kdy se voda ještě nevylévá z břehů. „Možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Doporučuje se vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku,“ uvedli meteorologové.

Noc na úterý bude oblačná až polojasná a zpočátku se vyskytnou přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 11 až 7 °C, k ránu se ojediněle budou tvořit mlhy. Vát bude mírný západní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě srážek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. V případě povodní rozklikněte kategorii Vlny. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V úterý bude podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) většinou oblačno. Místy se vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 16 až 20 °C. Vát bude mírný západní vítr rychlostí 3 až 7 m/s, který večer bude slábnout a měnit se na jihozápadní.

Podobnou předpověď uvádějí meteorologové také na středu. Obloha bude oblačná až polojasná, ojediněle se vyskytnou přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 16 až 20 °C. Vát bude slabý proměnlivý, přechodně mírný jihozápadní až západní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

Výraznější oteplení ale přinese počasí až ve čtvrtek a pátek. Ve čtvrtek teploty vyskočí až na 20 až 24 stupňů a v pátek na 21 až 25 stupňů. Ve čtvrtek se ještě mohou objevit přeháňky, ale pátek už bude zřejmě bez deště a bude skoro jasno až polojasno.

O víkendu se přeháňky vrátí a ojediněle se mohou vyskytnout také bouřky. Teploty ale stoupnou až skoro k tropické třicítce. Pohybovat se budou mezi 23 až 28 stupni.

Tagy: