Sledujte RADAR: V Česku řádí bouřky, krupobití a silný vítr. Kde platí výstraha?

Do Česka ve čtvrtek odpoledne dorazily bouřky, ojediněle silné s přívalovým deštěm, nárazovým větrem o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině. Místy se objevilo i krupobití. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu pro celý Ústecký a Liberecký kraj a části Karlovarského, Středočeského a Královéhradeckého kraje.

Meteorologové uvedli, že lokálně se očekává přívalový déšť, který může výjimečně rozvodnit malé toky a způsobit zatopení podchodů, podjezdů či sklepů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů, nebezpečí představují také kroupy a blesky či padající a poletující předměty. Řidiči by měli při bouřce zpomalit a jet velmi opatrně.

Ve čtvrtek a v pátek se budou nejvyšší teploty v Česku pohybovat kolem 15 stupňů Celsia, obloha bude většinou zatažená, má často pršet. O víkendu se ochladí, dny budou deštivé a větrné. Na začátku příštího týdne bude v noci ještě mrznout a sněhové přeháňky se objeví i v nížinách.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně podkategorii Bouře.

týdenní předpovědi ČHMÚ vyplývá, že zatažené až oblačné počasí s občasným deštěm či přeháňkami bude v Česku panovat i během víkendu. Rovněž by se mělo mírně ochladit. V sobotu by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat kolem 8 až 12 °C, v neděli mezi 5 až 9 °C. A v pondělí se zřejmě vrátí noční mrazy, jelikož by teploty v noci mohly dosáhnout až −4 °C.

První předpověď počasí na léto

Jak se zdá, lidé by se v létě měli připravit na tropické teploty. Na jihu Evropy se očekává aktivnější bouřková sezona, naopak střední Evropu, a tedy i Českou republiku, může zasáhnout sušší období.

Meteorologové z webu Severe Weather se ve svém výhledu zaměřili zejména na data modelu Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF). Ve své předpovědi se experti zaměřili na období červen až srpen. Model ECMWF ukazuje, že se nad severozápadní Evropou bude nacházet oblast vysokého tlaku. Ta by mohla počasí v Evropě značně ovlivnit. „Při bližším pohledu na průběh teplot nad Evropou vidíme na většině kontinentu teplejší počasí, než je obvyklé,“ podotkli meteorologové.

Už nyní se odhaduje, že hodnoty, které teploměry v létě v Evropě naměří, budou vyšší, než je běžné, a to zhruba o jeden stupeň. Výjimku tvoří severovýchod kontinentu, který by podle předpovědi měl být pod vlivem severního proudění. „K tomu dochází díky rotaci systému vysokého tlaku vzduchu nad severozápadní Evropou ve směru hodinových ručiček,“ vysvětlili.

„Pokud se zaměříme na srážky, tak nad střední a severní Evropou můžeme vidět převážně sušší podmínky,“ pokračovali experti. Naopak v jižní části kontinentu se podle modelu dají očekávat vlhčí podmínky, které naznačují aktivnější bouřkovou sezonu.

Tagy: