Sledujte ZÁZNAM: Klaus mladší se setkal s prezidentem. Co si myslí o politické situaci?

Václav Klaus mladší

Tisková konference po jednání Trikolóry s prezidentem (zdroj: CNN Prima NEWS)

Ve středu proběhla tisková konference předsedy hnutí Trikolóra Václava Klause mladšího a Zdeňka Koudelky po jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Tématem schůzky byl volební zákon a aktuální politická situace.

Ústavní soud nedávno zrušil části volebního zákona. Politici se tak musí v příštích týdnech domluvit na znění nového zákona, podle kterého se budou na podzim konat volby do Sněmovny. Většina sněmovních stran se vyslovuje pro zachování 14 volebních obvodů, vláda ale poslancům předloží i druhý návrh, který počítá jen s jedním volebním obvodem. „My preferujeme jeden volební obvod, případně tři tradiční spolkové země Čechy, Moravu a Slezsko,“ uvedl Klaus mladší s tím, že Zeman se spíše přiklání k více volebním obvodům. Podle Klause se se Zemanem shodli na tom, aby se volby konaly.

S prezidentem probrali i aktuální politickou a koronavirovou situaci. Řeč také přišla na názor SPD, která chce, pokud vláda nepožádá o důvěru, vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu Andreje Babiše (ANO). Klaus mladší uvedl, že za Trikolórou nikdo proto, aby hlasy získal, nebyl. „Myslím si, že to je úplně mimo hru a je to žvanění,“ dodal.

Zeman se setkal i s dalšími zástupci stran

Se Zemanem se také shodli na tom, že zavřít průmysl je špatně. „Udržet podniky v chodu je klíčová věc,“ řekl Klaus mladší.

Zeman se v uplynulých týdnech setkal i s dalšími zástupci politických stran. Jednal s premiérem Babišem, předsedou komunistů Vojtěchem Filipem, šéfem Pirátů Ivanem Bartošem nebo lídrem ODS Petrem Fialou.

Tagy: