Babiš míří do Srbska. Zajímají ho tamní zkušenosti s vakcínou Sputnik V

Andrej Babiš

Andrej Babiš před odletem do Srbska

Pandemie koronaviru a zkušenosti s očkováním ruskou vakcínou Sputnik V. O těchto tématech bude především jednat český premiér Andrej Babiš (ANO) v Srbsku, kam zamíří ve středu ráno na oficiální návštěvu. Tato balkánská země už ruskou očkovací látku stihla aplikovat více než půl milionu svých občanů.

Babiš kvůli ruské vakcíně Sputnik V už minulý týden odcestoval do Maďarska. I to se rozhodlo jít cestou ruské vakcíny, protože očkovacích látek od společností Pfizer/BioNTech či Moderna nemělo dostatek.

„Společně jsme konstatovali, že nejlepší vakcína je samozřejmě ta, která je bezpečná pro zdraví našich občanů,“ řekl Babiš na tiskové konferenci po jednání se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem. Zároveň tehdy dodal, že nejlepší vakcína je také ta, která je v krizové době hned k dispozici.

Nyní český premiér odletí i se svým expertním týmem, jehož součástí je mimo jiné epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula, do Srbska. To má totiž s vakcínou Sputnik V ještě větší zkušenosti, protože s ní již stihlo naočkovat přes půl milionu svých občanů.

Český předseda vlády do Bělehradu odletí už brzy ráno. Krátce po 10. hodině by měl zahájit jednání se srbskou premiérkou Anou Brnabićovou a po poledni by mělo dojít i na schůzku s prezidentem Aleksandarem Vučićem. Babiš by si měl ve středu odpoledne rovněž prohlédnout jedno ze srbských očkovacích center.

Tagy: