Sledujte ZÁZNAM brífinku Spolu: Tvoří se nová Sněmovna. Kdo zasedne ve vedení výborů?

SPOLU

Tiskový brífink koalice Spolu

Nově zvolené poslance čeká 8. listopadu ustavující schůze, na které složí svůj slib. Poté si zákonodárci zvolí nové vedení Sněmovny a také rozhodnou o fungování sněmovních výborů. Kolik jich bude a jaké personální složení by mohly mít, poodhalili zástupci koalice Spolu už ve středu. Záznam brífinku můžete zhlédnout v tomto článku.

Nejvíce poslanců bude mít v nově zvolené Poslanecké sněmovně hnutí ANO, konkrétně 72 mandátů. Dvě opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se Starosty však budou mít v dolní komoře Parlamentu většinu, dohromady 108 křesel.

Koalice Spolu tak bude mít pravděpodobně hlavní slovo v tom, jak bude vypadat vedení Poslanecké sněmovny. V jejím čele by měla být šéfka TOP 09 Markéra Pekarová Adamová.

Celkově by dolní komora Parlamentu měla mít šest místopředsedů, mělo by jít o členy z řad ODS, lidovců, STAN i Pirátů a po dvou zástupcích z ANO. O místopředsedu by naopak přišlo hnutí SPD.

Brzy bude také jasnější, jaké složení budou mít sněmovní výbory. Zástupci koalice Spolu na toto téma vystoupili ve 12:30. Záznam brífinku můžete zhlédnout v tomto článku.

Tagy: