Sledujte ZÁZNAM brífinku po jednání vlády: Pro koho by mohlo být očkování brzy povinné?

Alena Schillerová a Karel Havlíček

Tisková konference po jednání vlády

Od pondělí 22. listopadu v Česku platí nová protikoronavirová opatření. Na školách a ve firmách se bude pravidelně testovat, do služeb a restauračních zařízení se dostanou jen očkovaní nebo lidé po prodělání covidu. Jaké kompenzace vláda kvůli tomu schválila pro podnikatele a firmy? A komu hrozí už brzy povinné očkování? Podívejte se na záznam tiskové konference po pondělním jednání vlády.

Pandemie koronaviru nabírá nadále na síle. Za neděli přibylo dosud nejvíce nakažených za poslední den týdne – 8 244 případů. V mezitýdenním srovnání počet nakažených stoupl o téměř 2 600. Od začátku epidemie se v Česku covidem prokazatelně nakazily dva miliony lidí.

Vláda se proto ve čtvrtek 18. listopadu rozhodla projednat zpřísnění restrikcí. Od pondělí 22. listopadu zrušila platnost antigenních, PCR a samotestů coby průkazů bezinfekčnosti. Až na výjimky se tak do služeb, stravovacích nebo ubytovacích zařízení či na jiné akce dostanou jen očkovaní nebo ti, kteří prodělali covid nejdéle před 180 dny.

Kvůli zpřísnění tak vláda schválila například krizové ošetřovné nebo bonus pro lidi v karanténě. V pondělí 22. listopadu bylo na programu jednání schválení kompenzací pro podnikatele a firmy a také debata o možném povinném očkování pro některé profese.

Jaké kompenzace kabinet schválil? Za jakých podmínek se budou vyplácet? A kterým profesím hrozí povinné očkování proti covidu? Podívejte se na záznam tiskové konference po pondělním jednání vlády.

Tagy: