Vláda schválila krizové ošetřovné a bonus pro lidi v karanténě, oznámila Maláčová

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Tisková konference po jednání vlády

Vláda schválila návrhy na zavedení krizového ošetřovného ve výši 80 procent základu výdělku a také příspěvek až 370 korun za den k náhradě mzdy či platu pro lidi v karanténě. Na Twitteru to oznámila ministryně práce v demisi Jana Maláčová (ČSSD). Aby novely začaly platit, musí je schválit Parlament a podepsat prezident.

„Krizové ošetřovné a izolačku jsme na vládě schválili. Je třeba oboje projednat v legislativní nouzi, aby vše začalo platit co nejdříve,“ uvedla ministryně.

Obě podpory by se měly podle návrhu vyplácet zpětně od listopadu. Vyjádření Maláčové na tiskové konferenci po jednání vlády potvrdil i vicepremiér Karel Havlíček (ANO). „U mimořádného příspěvku v karanténě, takzvané izolačky, byl schválen návrh, kdy se zaměstnancům přiznává mimořádný příspěvek ve výši 370 korun po dobu nejdéle 14 dní nařízené karantény,“ uvedl.

Dodal, že příspěvek bude vyplácet zaměstnavatel. Návrh by měl být platný až do června roku 2022. „Stejně tak byl schválen návrh zákona o dalších úpravách poskytování ošetřovného. Opatření bude platné do 28. února 2022 a bude se jednat o 80 procent z vyměřeného základu. Minimální výše je 400 korun za kalendářní den a bude platit po celou dobu karantény,“ dodal.

Vláda v pátek také schválila doporučení náměstka pro státní službu Petra Hůrky, které obsahuje i další pokyny, jak by měly úřady s ohledem na epidemickou situaci fungovat. Premiér Babiš uvedl, že úřady by kvůli epidemii měly co nejvíce využívat práci z domova.

Babiš dodal, že doporučení kopíruje stejný dokument, který vláda podpořila loni v září. Hůrka tehdy doporučil, aby úředníci na pracovišti s výjimkou vlastních uzavřených kanceláří pobývali výhradně se zakrytými dýchacími cestami. Kvůli hrozbě nemoci měly také úřady preferovat elektronický nebo telefonický kontakt a elektronické formuláře před papírovými, na místa určená pro styk s veřejností se doporučovalo nainstalovat přepážku.

Tagy: