Kubek: Vláda selhala. Koronavirová katastrofa je skrytá v nemocnicích

Milan Kubek v Partii

V nemocnicích je přes šest tisíc pacientů s covidem a systém volá o pomoc. Podle někoho ještě nejsme na vrcholu epidemie, ale vyčerpané zdravotnictví začíná kolabovat. „Nemocnice jsou na tom všechny špatně a některé jsou na tom katastrofálně,“ tvrdí prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek v pořadu 360° Pavlíny Wolfové.

Kubek tvrdí, že zdravotnictví pracuje v krizovém režimu už několik měsíců a nebyla žádná možnost oddechu. „To je asi nejzrádnější na celé epidemii. Když přijde povodeň, tak se podíváte z okna a vidíte velkou vodu, ale teď, když se podíváte, tak na první pohled nic nevidíte. Ta katastrofa se odehrává právě ve zdravotnických zařízeních skrytě,“ sdělil šéf lékařské komory. Ocenil existenci centrálního dispečinku, který umožňuje předávání pacientů mezi regiony. „Kdyby to tak nebylo, tak by nám péče v některých regionech zkolabovala,“ dodal.

„Musím souhlasit s tím, že krize je velmi plíživá a v podstatě skrytá obyvatelům, protože únava zdravotnického personálu je dlouhodobá a říkat to, že situaci zvládáme, je sice hezké, ale časový faktor a odpočinek u lidí je nutný,“ reagoval ředitel chebské nemocnice Martin Krušina.

Vláda čekala, až proběhnou volby

Kubek ze současné situace viní vládu. „Do třetí vlny nás nahnala populistická vláda. Třetí vlna se liší od druhé tím, že začínáme v úplně jiné startovací pozici. Nemocnice neměly čas se vyprázdnit, leží v nich spousty lidí, kteří jsou tam třeba týdny. Třeba už vypadávají i z covidových statistik, protože už formálně nejsou covid pozitivní, ale stále potřebují zdravotnickou péči, a někteří z nich dost intenzivní. Také si všimněme ještě jedné věci – dnes nemocnice přijímá pacienty pouze ve vážném stavu,“ zdůraznil Kubek.

Šéfa lékařské komory mrzí, že vláda zaspala na začátku druhé vlny, kdy čekala, až proběhnou krajské volby. Podle něj se teprve po nich v polovině října začala přijímat protiepidemická opatření. „Když nastoupil pan ministr Blatný na konci října, tak lékařská komora vyzvala jeho prostřednictvím vládu, aby se zpřísnila protiepidemická opatření, abychom skutečně na dva, tři týdny zemi zavřeli, tak jako na jaře. Tehdy to bylo mnohem přísnější než na podzim. Kdyby se nám to bývalo podařilo, tak jsme mohli srazit počty nově nakažených tak, aby epidemie byla kontrolovatelná,“ míní Kubek.

Na covid málo testujeme

Podle lékaře ve společnosti panuje iluzorní představa, že buď budeme léčit a bránit se epidemii, anebo bude fungovat ekonomika. „Ono to je provázáno. Pokud jsou lidé zdraví, ekonomika funguje. Pokud jsou nemocní a umírají, tak v tom případě ekonomika samozřejmě fungovat nemůže,“ řekl.

Kubek dále uvedl, že na koronavirus málo testujeme. „My jsme v té podzimní vlně testovali až 47 tisíc PCR testů denně. Teď jsme se dostali někam na 37 tisíc. Když nebudeme testovat, budeme mít lidi, kteří budou infekční, a nebudou zachyceni. To je obrovské nebezpečí,“ sdělil lékař.

„Musím souhlasit s tím, že krize je velmi plíživá a v podstatě skrytá obyvatelům, protože únava zdravotnického personálu je dlouhodobá a říkat to, že situaci zvládáme, je sice hezké, ale časový faktor a odpočinek u lidí je nutný,“ reagoval na jeho slova ředitel chebské nemocnice Martin Krušina.

Vakcíny jsou skvělá investice

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že Česko chce očkovat až 100 tisíc lidí denně. Podle Kubka by to bylo dobré. „Pokud máme epidemii nějak dostat pod kontrolu, musíme proočkovat asi 70 procent obyvatel, tedy 7 milionů lidí, to se rovná 14 milionů vpichů. Když pojedeme nonstop každý den i soboty a neděle, potřebujeme denně naočkovat 70 tisíc lidí a bude nám to trvat 200 dnů. To by se dalo stihnout, ale potřebujeme mít 70 očkovacích center, z nich každé bude schopno každý den naočkovat tisíc lidí,“ sdělil Kubek.

Šéf lékařské komory se snažil i o pozitivní pohled na věc. „Tento rok sice začal strašně špatně, 150 mrtvých na covid hned první den je katastrofa, ale může být i rokem naděje. Já věřím tomu, že Češi jsou národ schopný maximální improvizace, že my to zvládneme. Největší problém vidím v tom, že nemáme vakcíny,“ řekl Kubek.

„Já jsem 30. prosince vyzval pana premiéra, aby napnul veškeré své síly a vakcíny koupil. Koneckonců i Evropská komise zřejmě bude přikupovat další vakcíny. Pro nás se skutečně vyplatí kupovat vakcíny za každou cenu. To je skvělá investice. Vakcína pro jednoho stojí 300 korun, 10 milionů vakcín jsou 3 miliardy korun. Když si představíme, jak obrovskými ztrátami naše ekonomika trpí, tak koupit vakcínu za každou cenu je nejlepší investice,“ dodal Kubek.

Tagy: