Sledujte Hlavní zprávy: Protest tisíců zemědělců napříč Českem. Co se jim nelíbí?

Zemědělci hnojí pole v americkém státě Illinois

Jídlo bude drahé a nedostupné, česká pole prý zarostou kopřivami. I to byly vzkazy tisíců zemědělců, kteří vyrazili na silnice napříč republikou v traktorech a kombajnech. Jejich zástupci se usadili i před Kongresovým centrem v Praze. Nejen o tom budou Hlavní zprávy.

Proti dotační politice vlády a Evropské unie v Česku protestovala část zemědělců. Žádali přehodnocení unijních cílů v zemědělství a kritizovali přesun peněz směrem k menším farmářům. Protest se konal během neformálního setkání unijních ministrů zemědělství a rybolovu v Praze. Kromě hlavního města dali farmáři najevo nespokojenost i v krajích, kde vyjeli na silnice s traktory a další zemědělskou technikou.

S protesty, které pořádaly Zemědělský svaz ČR a Agrární komora ČR, nesouhlasí Asociace soukromého zemědělství ČR. Ta sdružuje hlavně malé farmáře a vládní změny ve financování podporuje.

Spor o marže obchodníků. Podle zemědělského svazu si třeba na chleba přirážejí šedesát procent. Hlavní postava kauzy Dozimetr na svobodě. Podnikatel Michal Redl po složení kauce opustil vazbu. První případ opičích neštovic u dětí. Hygienici ho odhalili v jedné z pražských mateřských škol. Dívejte se na Hlavní zprávy na Primě a CNN Prima NEWS. Startují tradičně v 18:55.

Další program CNN Prima NEWS:

Právě dnes od 20:15

Ty nejnovější ověřené zprávy z domova i ze světa. Rychle, stručně a srozumitelně.

Zprávy od 21:00

Ty nejnovější ověřené zprávy z domova i ze světa. Rychle, stručně a srozumitelně.

360° od 21:30

Nejdůležitější události dne analyzované ze všech úhlů pohledu. Pokud o nich mluvíte, my také.

Zprávy od 23:00

Ty nejnovější ověřené zprávy z domova i ze světa. Rychle, stručně a srozumitelně.

Tagy:
domov Evropská unie protesty Česko zemědělci Praha Zemědělský svaz České republiky Agrární komora České republiky