Sledujte ZÁZNAM: Senátoři napadli vyhlášku o povinném očkování. Jaký zvolili postup?

Očkování

Vyjádření odpůrců vyhlášky o povinném očkování

Skupina senátorů oznámí podrobnosti ke své ústavní stížnosti na vyhlášku o povinném očkování. Tu se bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) rozhodla zavést od letošního března pro lidi nad 60 let a vybrané profese. Nový kabinet Petra Fialy (ODS) plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování minimálně pro seniory. Tiskovou konferenci, která je plánovaná na 9:30, můžete sledovat on-line na webu cnn.iprima.cz.

Ústavní stížnost senátoři podle místopředsedy horní komory Jiřího Růžičky z klubu Starostů sepsali kvůli tomu, že bývalá vláda nehledala jiné cesty ochrany společnosti. Jako příklad uvedl Růžička testování na protilátky proti koronaviru. Argumentoval také tím, že očkování byla povinně zavedena po desítkách let zkušeností s vakcínou.

Podle Růžičky navíc současné vakcíny proti nemoci COVID-19 poskytují ochranu na několik měsíců, nikoli na roky. Vyhlášku tak pokládají tvůrci ústavní stížnosti za nevymahatelnou.

Záměr napadnout u Ústavního soudu vyhlášku o povinném očkování oznámili před dvěma týdny také poslanci SPD. K podání návrhu Ústavnímu soudu na zrušení vyhlášky je potřeba 25 poslanců či deseti senátorů, SPD má 20 členů dolní komory.

Vyhláška má platit od března

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) před Vánocemi řekl, že chce zrušit povinné očkování proti covidu pro lidi nad 60 let. Přesné znění podle něj bude záležet i na datech o variantě viru omikron. Vrchol jejího výskytu očekává na přelomu ledna a února. Válek považuje také za nutné sladit postup při očkování členů vybraných profesních skupin se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), kdy by podle něj mohli být očkovaní na základě zjištění protilátek.

Bývalou vládou schválená vyhláška má od března zavést povinné očkování pro zaměstnance zdravotnických zařízení a studenty zdravotnických oborů, pro pracovníky v sociálních službách, hasiče včetně části dobrovolníků, vojáky a jejich aktivní zálohy, pro policisty a městské strážníky nebo celníky.

Tagy: