Studená fronta utne koncem týdne slunečné počasí. Léto se ještě vrátí, slibují meteorologové

Karlův most

Počasí (20.9.2023 6:08)

Teplo a slunečné počasí nás neopustí ani v následujících dnech. Nejteplejším dnem tohoto týdne by se měl stát čtvrtek, kdy by rtuť teploměru mohla atakovat až 28 °C. Poté, co území Česka přejde v závěru týdne studená fronta a přinese s sebou oblačnost, déšť či přeháňky, propadnou se i teploty. Meteorologové slibují, že to bude jen malá přestávka, v dalším týdnu by se mělo slunečné počasí opět vrátit.

Po dni s přechodně zvětšenou oblačností a ochlazením následuje ve středu další slunečný den. Právě v přílivu teplého vzduchu od jihu budou teploty v pondělí vystupovat nad 22 až 26 °C. Na obloze bude převážně jasno až polojasno. „Pouze v dopoledních hodinách se mohou ojediněle vyskytovat mlhy, jako například na Šumavě, ty se ale budou rychle rozpouštět,“ řekl meteorolog Josef Hanzlík a dodal, že vítr povane od jihu a jeho rychlost bude mezi 2 až 5 m/s.

V nočních hodinách bude jasno a noc by měla být poměrně teplá. Ve většině republiky se teploty budou pohybovat kolem 13 až 17 °C, pouze v západní polovině Čech mohou teploty klesnout k 11 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Osm povodní od začátku září: Za katastrofami může stát změna klimatu, domnívají se vědci

Zejména v Čechách by se měly podle předpovědi vytvářet místy mlhy. Současně se začne rozfoukávat jihovýchodní vítr, který je bude rozpouštět, čímž by se měla vytvářet typická podzimní nízká oblačnost.

Situaci nejen ve svém kraji sledujte prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. V případě deště ve stejné kategorii vyberte Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve čtvrtek by mělo být ještě tepleji. Rtuť teploměru by se měla vyšplhat až na 28 °C. I když místy může být pocitová teplota nižší, neboť bude foukat vítr s nárazy kolem 15 m/s, na horách dokonce 20 m/s.

Co se týká srážek, tak právě díky výskytu nižší oblačnosti v horských oblastech anebo na Českomoravské vrchovině se může objevit typické podzimní mrholení.

„Na konci týdne očekáváme přechod studené fronty, a to během pátečních odpoledních a večerních hodin. Sobota bude zamračená s nejnižšími teplotami v tomto týdnu, pouze do 20 °C,“ doplnil Hanzlík.

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu ale předpokládají, že se letních teplot ještě dočkáme a další týden nám opět přinese slunečné a teplé dny.

Tagy:
teplo Josef Hanzlík Počasí Předpověď počasí Český meteorologický ústav Meteorologie