Šmucler: Je mnohem lepší, když je ministrem zdravotnictví pacient než zkušený lékař

Roman Šmucler

360° 16.12.2021

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler říká, že je mnohem lepší, když ministerstvu zdravotnictví šéfuje pacient, tedy člověk mimo obor. Velmi dobře tedy hodnotí působení končícího šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO). Šmucler to řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Šmucler řekl, že Vojtěch byl skvělým ministrem. Jako jeden z důvodů vidí fakt, že nepřišel z lékařského prostředí. „Měli jsme tady jednoho z nejlepších ministrů zdravotnictví vůbec, a to proto, že to byl pacient. Adam Vojtěch byl nejenom fajn, ale měl by tam být zástupce těchto lidí,“ řekl stomatochirurg.

Podle něj je tak lepší, když je ministrem zdravotnictví spíše člověk mimo obor jako Vojtěch, který je právníkem, než lékař. Tuto profesi naopak vykonává nastupující ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Šmucler pod ním neočekává nějaká překvapení.

„On je zkušený člověk. Dlouho byl ve zdravotním výboru a zabýval se zdravotními věcmi. Je to zkušený politik, který má spoustu známých v tom resortu,“ doplnil Šmucler.

Na samotném ministerstvu zdravotnictví vnímá situaci bídně. „Ministerstvo je v zoufalém stavu. Jak se tam furt dělaly čistky a vyměňovalo se, tak je problém najít tam lidi, kteří by byli schopni něco produkovat,“ pokračoval prezident České stomatologické komory.

Šmucler volá po pojištěneckém systému

Šmucler má i jasno v tom, co by měl Válek zavést. Šmucler by si přál, aby se ministerstvo nemuselo starat o jisté složky, například vzdělávání lékařů či šéfování některých nemocnic. Postěžoval si také na to, že v Česku neplatí pojištěnecký systém a země má jakýsi mezisystém mezi tímto a komunistickým.

Do budoucna by si přál podobný systém, jaký platí již v sousedním Rakousku či Německu. „Já kdybych byl Válkem, tak bych pro začátek chtěl, aby se ten pacient měl stejně bídně jako v Rakousku či Německu,“ řekl s nadsázkou Šmucler.

Podle svých slov by ale souhlasil s výrokem současného ředitele FN Motol Miloslava Ludvíka, že Česko má nejlepší zdravotnictví na východ od západu. „Je to lepší než na Slovensku, to je nezpochybnitelné, ale jestli nám to má stačit, to je otázka,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS šéf stomatologické komory.

Covid přinesl i rekordní peníze, míní Šmucler

Ten dále zmínil, že pandemie sice značně zatížila nemocnice a zdravotníky, ale zároveň do oboru přinesla velké finanční částky. „Covid přinesl rekordní peníze, přinesl ukázku, že dálková komunikace s pacienty jde,“ uvedl mimo jiné Šmucler.

V době covidové se podle něj navíc nejvíce oddlužilo české zdravotnictví a zvýšily se platy zdravotínkům. „Je to jako v obchodech, kdy mají hodně práce, ale zase vysoké tržby,“ řekl s příměrem Šmucler.

Tagy: