Povodně v Česku si vyžádaly první oběť. Na Bruntálsku utonul člověk, potvrdila policie

Letecké záběry z povodní na Opavsku Krnovsku a Bruntálsku

CNN Prima News - živé vysílání

Nynější rozsáhlé záplavy mají první oběť. Jeden člověk utonul v řece Krasovka na Bruntálsku, policie eviduje také sedm pohřešovaných. V Českém rozhlasu Radiožurnálu (ČRo) to v pondělí řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Dosud bylo známé, že se pohřešují čtyři lidé.

„Evidujeme sedm pohřešovaných,“ řekl Vondrášek. Jeden pohřešovaný po skoku do řeky Otavy, jeden pohřešovaný senior z domu seniorů v Kobylé nad Vidnavkou a jeden pád do vody v Krnově. Pokud jde o oběti, tak máme bohužel utonulého v řece Krasovka na Bruntálsku,“ dodal. Připomněl také dosud známé informace o třech pohřešovaných z auta, které v sobotu spadlo do rozbouřené vody v obci Lipová-lázně na Jesenicku, a o čtyřiapadesátiletém muži, který v sobotu spadl do rozvodněného Jankovického potoka v Jankovicích na Uherskohradišťsku.

Povodně ON-LINE: Litovel je zavřená a z 80 procent pod vodou, přejte nám štěstí, řekl starosta

Hasiči v neděli večer díky poklesu hladin vodních toků ukončili záchranné práce na Jesenicku, které o víkendu postihly katastrofální záplavy. V tomto horském okrese zachránili 230 lidí a evakuovali zhruba 2000 obyvatel, asi 350 z nich využilo nouzové ubytování. Ve střední části Olomouckého kraje se postupně zvyšují hladiny vodních toků, na řadě míst platí třetí stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. V Přerově nad ránem kulminovala řeka Bečva, z koryta se do ulic města nevylila a její hladina by už měla klesat. V nedalekých Troubkách, jejichž obyvatelé byli v neděli kvůli hrozbě záplav vyzváni k evakuaci, je situace zatím klidná. V Olomouci platí druhý stupeň povodňové aktivity, který značí pohotovost. Řeka Morava se tam drží v korytě.

Město Litovel je úplně uzavřené, včetně škol a zdravotnických zařízení. Zaplaveno je asi 80 procent území města a na stejně velké ploše vypadl proud, uvedl starosta Viktor Kohout (SNK). Voda podle něj bude kulminovat až odpoledne.

Vážná je situace i v Moravskoslezském kraji včetně Ostravy nebo dvacetitisícového Bohumína. Společnost Veolia v neděli večer odstavila kvůli záplavám Elektrárnu Třebovice v Ostravě, o teplou vodu dočasně přišla většina obyvatel krajského města. Dodávky se mají obnovit během několika dní. Podstatná část Bohumína je kvůli zatopené rozvodně bez elektřiny, výpadky měly mobilní a datové sítě, zavřené jsou školy. Voda zasáhla i obchody, pomoc se zásobováním nabídl Moravskoslezský kraj.

Na tocích v Jihomoravském kraji stále platí na více než desítce míst třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení. Dnes nad ránem se na něj dostala i Morava v Lanžhotě na Břeclavsku. Následky nepříznivého počasí stále místy omezují vlakovou i autobusovou dopravu.

Na Smědé ve Višňové ve Frýdlantském výběžku na Liberecku je stále stav ohrožení. Hladina řeky ale v noci klesala a díky tomu se podařilo alespoň částečně obnovit přístup do obce, která byla od okolního světa odříznutá od nedělního rána. Pro Frýdlantský výběžek vyhlásil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) v neděli večer stav nebezpečí, který platí od soboty i v celém Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Hladina Labe pod soutokem s Orlicí v Hradci Králové dnes v 05:00 přesáhla hranici třetího povodňového stupně. Třetí povodňové stupně, tedy ohrožení, byly ráno na dalších sedmi místech v Královéhradeckém kraji. Nejhorší povodňová situace v Královéhradeckém kraji je na Broumovsku. Stěnava tam zaplavila části obcí a měst, například části Broumova.

Třetí povodňový stupeň, který znamená ohrožení, zůstával dnes ráno ve Zlínském kraji na třech místech, a to na řece Moravě v Kroměříži, ve Spytihněvi na Zlínsku a na říčce Bystřičce nad stejnojmennou přehradou na Vsetínsku. Jejich hladiny však pozvolna klesají.

Na jihu Čech dnes ráno platil nejvyšší třetí povodňový stupeň na 13 místech. Hladina nadále pozvolna stoupá na Lužnici i jejím přítoku Nežárce. Na dalších tocích voda většinou stagnuje, nebo mírně opadá. Situaci ale zřejmě zhorší dnešní vydatné deště na Šumavě a v Novohradských horách. Na Lužnici se povodňová vlna dostala k největšímu českému rybníku Rožmberk. Veselí nad Lužnicí na Táborsku, které leží pod Rožmberkem, se chystá na případnou evakuaci části města.

V Pardubickém kraji byly řeky dnes ráno na sedmi místech na nejvyšším povodňovém stupni. Na Novohradce v Úhřeticích a Chrudimce v Nemošicích na Chrudimsku voda dosáhla úroveň 50leté vody. V místech, kde byly záplavy nejhorší, voda přestala stoupat nebo klesá. Například na Chrudimsku voda klesla na Novohradce v Luži a v Úhřeticích stagnuje. Výjimkou je Chrudimka v Nemošicích.

Ve Středočeském kraji platí třetí povodňový stupeň dnes ráno na dvou místech, a to na Labi v Mělníku a nově na Sázavě v Kácově na Kutnohorsku. Na Vysočině platil třetí povodňový stupeň už jen na třech místech na řece Sázavě. Její hladina již nestoupá.

Některý z povodňových stupňů hlásilo ráno víc než 200 stanic, z toho zhruba na třetině platil nejvyšší třetí stupeň a na čtyřech místech překročily řeky hranici pro extrémní povodeň.

DECHBEROUCÍ ZÁBĚRY: Domy zatopené až po střechu. Letecké záběry ukazují rozsah katastrofy na Opavsku

Tagy:
policie povodeň katastrofa oběť Bruntálsko přírodní katastrofa okres Bruntál katastrofy, nehody a mimořádné události