Bolestné Velikonoce, truchlí rodiče malého Émila. Nález chlapcových ostatků vyvolává pochyby

Ve francouzské vesnici Vernet zmizel malý Emil. Pátralo po něm několik stovek dobrovolníků a expertů.

Pátrání po Émilovi z Francie je u konce

Pro rodiče 2,5letého Émila, jehož ostatky byly po několika měsících pátrání nalezeny poblíž vesnice Le Haut Vernet, se změnily velikonoční svátky v čas smutku a modliteb. Podle jejich právního zástupce se tragického konce pátrací akce obávali. Starostu obce Françoise Baliquea udivilo, že se ostatky našly v místech, které policisté několikrát pročesávali. Píše o tom web Daily Mail.

Marie a Colomban Soleilovi, rodiče zesnulého Émila, vyjádřili na Boží hod velikonoční svou „bolest a smutek“. „Této zdrcující zprávy se celou dobu obávali. Ale i když se vše potvrdilo, vědí, že na ně Émile dohlíží z nebe přes boží světlo a něhu,“ sdělil podle webu Daily Mail jejich právní zástupce Jerome Triomphe.

K TÉMATU: Drama na Mělnicku: Policisté našli pobodaného muže, zraněné má být i dítě. Zadrželi ženu

Manželé rovněž poděkovali všem, kteří se na rozsáhlém pátrání podíleli. „Rovněž vyjadřují díky úřadům a kriminalistům za jejich práci, profesionální přístup, ale především lidskost, jež jim byla po celou dobu a zvláště v den oznámení velkou útěchou,“ dodal v prohlášení Triomphe s tím, že „truchlení a bolest přetrvávají“.

Starosta oblasti Balique se podivil nad tím, že si ostatků nikdo nevšiml již dříve. „Místem nálezu vede stezka, kterou často využívají místní. Já sám jsem tudy šel minulý týden. Museli tudy procházet i dobrovolníci v pátrání, jsem si tím jist,“ řekl.

V blízkosti místa byl prý společně i s četníky a psovody. „Není možné, aby něco takového minuli. Na podzim minulého roku se tam dokonce těžilo dřevo, ale lesní pracovníci nic nezaznamenali. Je to zcela nepochopitelné,“ tvrdí.

Ve hře je mnoho verzí

Podle obyvatele vesnice Gillesa Thézana byla policie oklamána možným viníkem. „Ostatky byly nalezeny jeden nebo dva kilometry od katastru obce. Místo několikrát pročesali policisté se psy, prohledali každý metr čtvereční. Není možné, že by si nikdo ničeho nevšiml,“ poznamenal.

Vyústění případu je podle něj nedostatečně objasněné. „Spíš bych pracoval s verzí, že chlapec zemřel a jeho ostatky donesl pachatel na místo mnohem později. Policie bude muset najít viníka,“ zdůraznil Thézan a dodal, že nález by měl urychlit vyšetřování.

Mluvčí tamních četníků Marie-Laure Pezantová podle webu BBC upozornila, že ostatky mohl na místo donést člověk, ale i lesní zvíře. Vyloučena není ani možnost, že chlapcova lebka s dalšími ostatky se nacházela jinde, přičemž se do oblasti dostala vlivem měnících se povětrnostních podmínek.

Nález ostatků malého Émila, který se ztratil loni v létě v okolí domu svých prarodičů v obci Le Haut Vernet, potvrdily úřady 30. března. Uprostřed dne měl lidskou lebku nalézt chodec. Ostatky byly ihned převezeny ke genetické analýze, vyšetřovatelé pak v noci na neděli potvrdili, že se skutečně jedná o malého chlapce. Rodina byla informována v neděli ráno.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Nová svědectví o české sektě. Sexuální napadení v autě místo pomoci popsala i dcera léčitele

Tagy: