Auto s lidmi na Jesenicku smetla řeka. Policie je stále nenašla, hejtman se obává nejhoršího

Povodeň v obci Lipová-lázně na Jesenicku

Rozhovor s hejtmanem Suchánkem

V případě tří nezvěstných z auta, které v sobotu spadlo do rozbouřené říčky Staříč, není přehnaný optimismus na místě. Na CNN Prima NEWS to řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Byla to jedna z nejděsivějších zpráv propršené soboty: v obci Lipová-lázně spadlo kolem páté hodiny odpolední auto se čtyřmi osobami do rozbouřené říčky Staříč. Jednomu člověku se povedlo dostat na břeh, zbylí tři však uvízli ve vozidle zmítajícím se v divokých vlnách.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala přinesl pozitivní zprávy: Spadlo již 80 procent srážek, stát nabízí mimořádnou pomoc

Od té doby zůstávají nezvěstní.

A jejich šance na přežití podle všeho nejsou příliš vysoké. „Myslím si, že se nemusíme úplně těšit na to, že se je podaří někdy zachránit,“ přiznal hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek v nedělním vysílání CNN Prima NEWS.

Bezvýsledně se dosud pátrá i po 54letém muži, který v sobotu odpoledne spadl do rozvodněného Jankovického potoka v Jankovicích na Uherskohradišťsku. Podle policie se do vody zřítil při uklízení naplavenin u domu.

Suchánek v pořadu Partie Terezie Tománkové mluvil také o tom, jak o víkendu v povodněmi zasaženém Olomouckém kraji probíhaly evakuace. Týkaly se podle jeho informací dvou až tří tisíc lidí, především v severní části oblasti.

Další na řadě je podle něj Litovel, bezmála desetitisícové město na řece Moravě.

„I tam připravujeme evakuace,“ připustil. „Velmi bedlivě sledujeme i situaci v souvislosti s Olomoucí, Přerovem a oblastí až dolů do Troubek. Tam ale nemám zprávy o tom, že bychom chystali evakuace. Posledním ohroženým místem je z mého pohledu právě Litovel, nad ní snad ještě Moravičany.“

Ani v Litovli, přezdívané Hanácké Benátky, to však podle něj nebude vypadat stejně děsivě jako v některých severněji položených sídlech.

„Tam to byly uragány, řeky byly prostě strašlivé,“ poznamenal Suchánek. „Doufejme, že lidi v nejnebezpečněji postižených částech budou ochotní ke včasným evakuacím. Protože nejhorší, co se nám může stát, je situace, kdy se musí evakuovat v noci, kdy je toho stresu oproti klidnějším evakuacím probíhajícím přes den desetkrát víc.“

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Plaveme v divoké řece, líčí starosta zatopených Hanušovic. Povodeň přišla během 10 minut

Tagy: