Kritická situace v Krnově: Město je odříznuté a skoro celé pod vodou. Záchranné práce váznou

Místostarosta Binar: Až 80 procent území Krnova je pod vodou.

Moravskoslezský Hejtman Bělica popsal využití vrtulníků během povodní

V oblasti Karlovic, Bruntálska a Krnovska v Moravskoslezském kraji operuje záchranářský vrtulník. V pořadu Partie na CNN Prima NEWS to uvedl hejtman kraje Josef Bělica (ANO). Popsal, že Krnov je odříznut od svého okolí ze všech stran, úřady řeší mobilní zásobování, které není vůbec jednoduché. V akci jsou jak armádní, tak policejní vrtulníky. Místostarosta Krnova doplnil, že 80 procent města je pod vodou. Do města bude vypraven konvoj s pomocí – poveze potraviny a pitnou vodu. Odříznuta od svého okolí je opět také obec Višňová na Liberecku.

„Byl jsem se podívat na doplnění paliva vrtulníku, který momentálně operuje v oblasti Karlovic, Bruntálska a Krnovska, kde jsou odříznutí lidé. Odříznutý je Krnov, kde je velká skupina obyvatel. Řešíme mobilní zásobování a technické záležitosti k tomu, jak tam mobilní zásoby dostat. Není to vůbec jednoduché,“ přiznal Bělica.

„Město už nedokáže koordinovat záchranné práce,“ uvedl místostarosta Krnova Miroslav Binar s tím, že město spoléhá především na pomoc kraje. Situace je prý výrazně horší než v roce 1997.

„Přes celý Krnov teče voda. Odhadujeme, že pod vodou je 70 až 80 procent města. Voda už je téměř u budovy radnice. Náměstí je zaplavené ze dvou třetin,“ řekl Binar.

Před 17. hodinou kraj společně s hasiči oznámil, že do města vypraví konvoj s pomocí. Vodu a potraviny povezou nákladní Tatry, které dokážou projet hlubokou vodou.

„Předpokládáme, že Tatry, které jsou schopny se brodit až po kabinu, budou schopné do města pomoc dovézt,“ uvedl hejtman Bělica. Pokud by to nešlo, bude kraj hledat další způsob. Zdůraznil, že pokud bude voda stále stoupat, je kraj připraven evakuovat celé město.

"Na Krnov nezapomínáme. Budeme situaci řešit tak, abychom obyvatelům pomohli. A pokud by se stalo, že by voda dál stoupala, jsme připravení i na evakuaci celého města," doplnil hejtman.

Voda v Krnově i v okolí nadále páchá velké škody. „Tohle musíme vyřešit. Proto děkuji jednotkám hasičů, kteří odvádějí skvělou práci, i armádě za to, že poskytla prostředky, kterými jsme schopni se tam dostat. Koordinace funguje velmi dobře, je rychlá a to je v této době důležité,“ podotkl dříve hejtman.

Popsal také, jaká je situace v třebovické teplárně. „Vyvíjí se tam poměrně dramaticky, voda stoupá. V první fázi máme 70 centimetrů pod fabrikou, kdy jsou zatopené sklepy. Sice se to nemusí zdát jako takový problém, ale sklepy mají rozlohu dvou fotbalových hřišť. Čerpadla navíc pomalu nestíhají přebytečnou vodu odčerpávat. Z toho důvodu na místo hasiči vezli další,“ uvedl hejtman.

Odříznuta je i Višňová

Bělica dále přiblížil, jak v kraji připravují mobilní stanice nejen pro armádní vrtulníky. „V Ostravě na doplňování paliva přistával vrtulník Policie ČR z Brna, ty armádní operují z letiště v Mošnově. Momentálně však vytváříme mobilní čerpací stanici v Bruntálu tak, aby vrtulníky nemusely přelétat do Ostravy a vracet se zpět na místo zásahu. Přeci jen, je to půl hodiny tam a půl hodiny zpět,“ avizoval.

Obdobně je od svého okolí – stejně jako v sobotu – odříznuta příhraniční obec Višňová ve Frýdlantském výběžku na Liberecku. Voda z rozvodněné Smědé zaplavila okolo 13:00 všechny přístupové silnice do obce, informoval starosta Višňové Michal Scheidl. „Dnes to bude horší než včera (v sobotu),“ obává se.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Senioři s igelitkami opouštějí domovy, lidé pláčou. Reportérka z místa líčí situaci v Opavě

Tagy: