Zločin nás naplnil děsem a bolestí. Klause zastihla tragédie při psaní svátečního zamyšlení

bývalý prezident Václav Klaus

Brífink Víta Rakušana a policejního prezidenta

K tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, při níž přišlo o život 14 lidí, se vyjádřil i bývalý prezident Václav Klaus, který v době, kdy se střílelo, dopisoval své vánoční zamyšlení. „Nad letošními Vánocemi bude ležet smutný stín,“ stojí v komentáři. Klausovo vyjádření lítosti nad zbytečnou ztrátou životů zveřejnil na sociálních sítích jeho bývalý mluvčí Radim Ochvat. Smutná událost zasáhla i další české politiky, včetně prezidenta Petra Pavla. Ten vyjádřil velký smutek a bezmocný vztek nad zbytečnou ztrátou tolika mladých životů.

„Včera odpoledne (ve čtvrtek 21. prosince, pozn. red.) jsem dopsal své vánoční zamyšlení s úmyslem jej zveřejnit až dnes. Hrůzný zločin, který se udál několik minut poté na pražské Filosofické fakultě, však změnil naši zemi a naplnil nás děsem a bolestí nad nečekanou, v naší zemi nikdy nevídanou tragédií. Nevídanou, ale mysleli jsme si, že k nám nepatřící,“ uvedl bývalý prezident ve svém komentáři.

K TÉMATU: Sebevražedná SMS a směr Praha. Náměstek kriminalistů popsal práci policie minutu po minutě

Klaus sdílel názor mnohých obyvatel Česka, že ve veřejném prostoru rozhodně není čas na vánoční rozjímání. „Dnes je čas smutku. Dnes je čas lítosti nad nevinnými obětmi. Dnes je čas soustrasti s nešťastnými pozůstalými, kteří přišli o své milované. I já se chci k těmto kondolencím připojit,“ píše bývalý prezident.

Bezpříkladný zločin, kdy střelec bez motivu hodlá zabíjet nahodile a masově, je v jeho očích zcela cizí tuzemskému uvažování a vnímání skutečnost. „Vnímám jej jako tragické zbloudění patologické mysli mladého člověka neschopného porozumět dnešnímu zmatenému světu a sobě samému v něm a inspirujícího se zlověstnými vzory obdobných zločinů v zahraničí,“ napsal v komentáři.

Podle bývalého prezidenta není možné podobným tragédiím nijak efektivně předcházet, „pokud si chceme zachovat občanské svobody a alespoň trochu snesitelný způsob života“. „A vůbec není lehké se s takovouto situací vyrovnat, když nečekaně nastane,“ zdůraznil.

V závěru svého příspěvku poděkoval zásahu státního orgánu. „Proto je třeba ocenit zásah policie, který vůbec nebyl snadný, jakož i poděkovat všem dalším složkám záchranného systému. I naše politická scéna dokázala v těžké chvíli přiměřeně zareagovat. Nad letošními Vánocemi bude ležet smutný stín. Překonat jej a dnešní neradostnou atmosféru v naší zemi změnit bude pro všechny z nás velkým úkolem do nového roku,“ doplnil Klaus.

Slova o smutku zazněla i od dalších politiků

Tragický incident komentovali i další politici, včetně prezidenta. Petr Pavel vyjádřil velký smutek a bezmocný vztek nad zbytečnou ztrátou tolika mladých životů. Všem zraněným popřál, aby se rychle zotavili, pokud možno s co nejmenšími následky, a všem, kteří byli účastni incidentu, aby se s duševními šrámy za pomoci blízkých rychle vyrovnali.

„Je mi nesmírně líto všech, kteří se stali obětí ničím neospravedlnitelného útoku na Filozofické fakultě UK. Vyjadřuji nejhlubší soustrast jejich blízkým a přátelům,“ uvedl na sociální síti X i premiér Petr Fiala (ODS).

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) zmínil, že fakulta je jeho alma mater. „I když ztracené životy a bolest lidí a jejich blízkých nemohu nikterak zvrátit nebo utěšit, myslím ve smutku na všechny, které tato hrůza zasáhla. Tohle nesmyslné násilí nemá ve společnosti místo,“ napsal.

Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS) napsal, že cítí jen smutek. „Jako pražský primátor musím reagovat. A ubezpečit Pražany, že jsou v bezpečí. Byli jsme svědky tragédie nebývalých rozměrů. Je strašné, kolik nevinných životů bylo zmařeno. Vyjadřuji co nejhlubší soustrast všem pozůstalým. Zlu nesmíme ustupovat!“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry policejní akce: Volající chtěl napodobit střelbu v Praze, nastoupila na něj zásahovka

Tagy:
smutek školství střelba Vánoce oběti tragédie vysoká škola Václav Klaus Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy