Vládě projde všechno, ovládá i soud, zuří Švihlíková. Rozvracíte společnost, osočil ji Křeček

Ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček a ekonomka Ilona Švihlíková

360° (24)

Ústavní soud (ÚS) je provládní, prohlásila ekonomka Ilona Švihlíková v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Reagovala na rozhodnutí soudu o platnosti snížené valorizace důchodů. Ekonom Štěpán Křeček varuje, že zpochybňování soudních verdiktů může vést k rozvracení společnosti.

Rozhodnutí soudu přineslo dva zásadní závěry, pronesla Švihlíková. „První je, že tu máme ÚS, který je provládní, a to znamená, že vláda v tuto chvíli ovládá úplně všechno. Má Poslaneckou sněmovnu, má Senát, má prezidenta, má ÚS,“ vyjmenovala ekonomka. Druhým závěrem je podle ní to, že si vláda svou pozici uvědomuje. „V tuto chvíli ví, že jí projde všechno,“ dodala.

ČTĚTE TAKÉ: Nacher: Ústavní soud popřel sám sebe. Dobře, že dal opozici facku za obstrukce, těší Skopečka

Švihlíková svými slovy pobouřila Štěpána Křečka, ekonoma a poradce premiéra Petra Fialy (ODS). „Jestli budeme zpochybňovat nebo nerespektovat rozhodnutí ÚS, nebo jestli ho dokonce budeme politizovat, může to vést k rozvratu celé společnosti,“ reagoval. „To je tak nebezpečné, že prosím, abychom se toho vyvarovali, opravdu si nezahrávejme s ohněm,“ apeloval Křeček.

„Chcete mi říct, že žijeme v takové demokracii, že nemůžu říct, že Ústavní soud podle mého názoru učinil rozhodnutí, které je intenzivně provládní?“ ptala se ho vzápětí Švihlíková.

Křeček jí upozornil, že ačkoliv se jí argumentace ÚS nemusí líbit, musí rozhodnutí respektovat. „Bylo jednoznačné, dvanáct z patnácti soudců řeklo, že vláda postupovala v souladu s Ústavou, neudělala nic špatného v postupu a bylo to legitimní,“ řekl.

Proti tvrzení Švihlíkové se ve vysílání důrazně ohradila i ekonomka Danuše Nerudová. „Žijeme v demokratické zemi, máme nezávislé instituce a já velmi důrazně varuju před tímto trumpismem, který se začíná objevovat ve veřejném prostoru. V Americe jsme viděli, k čemu to vedlo – k útoku na Kapitol, k tomu, že davy lidí volaly po tom, aby byli politici oběšeni,“ namítla.

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Vít Samek tvrdí, že ho na celém procesu nejvíce znepokojila vágní formulace stanoviska ÚS k očekávání občanů. „Soud vlastně přiznal, že lidé měli legitimní očekávání, ale protože bylo krátké, tak ho neshledal jako protiústavní,“ upřesnil své pochyby.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ústavní soud rozhodl o důchodech

Tagy:
ODS Petr Fiala Štěpán Křeček Danuše Nerudová Ilona Švihlíková vláda ústavní soud 360° Vít Samek Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR