Souboj dvou frakcí. Piráti si v sobotu zvolí nové vedení, Bartoše vyzve Gregorová

Markéta Gregorová a Ivan Bartoš

Partie PLUS (1)

Piráti si v sobotu v Brně zvolí nové vedení. Funkci předsedy bude obhajovat vicepremiér Ivan Bartoš, kterého vyzve europoslankyně Markéta Gregorová. Půjde tak o střet dvou vnitrostranických frakcí. Podporu současnému předsedovi vyjádřili například Jan Lipavský, Olga Richterová či Zdeněk Hřib. Za Gregorovou stojí převážně zástupci levicovějšího křídla Pirátů, kteří mívají větší výhrady vůči vládnímu angažmá.

„Rozhodně nejsem žádný superman. Snažím se každý den odvádět poctivou práci a hledat dlouhodobě jak pro společnost, tak i pro Pirátskou stranu to nejlepší řešení,“ uvedl Bartoš ke své kandidatuře na stranickém fóru.

Zároveň přiznal, že by se v budoucnu nebránil některým reformám současných pirátských mechanismů: „Myslím si, že v souvislosti s mou kandidaturou je nezbytné explicitně říci, že podporuji řadu reforem, o jejichž nutnosti jsem přesvědčen. Uvědomme si, že mnoho vnitřních mechanik jsme nastavovali před více než deseti lety. Pokud by někdo měl uplatňovat progresivní přístup a umět aplikovat zkušenosti do vlastního fungování, jsem přesvědčen, že by to měla být právě Pirátská strana.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pane Bartoši, jste stejný jako Babiš. Kalousek se dostal se šéfem Pirátů do slovní přestřelky

Bartošovu kandidaturu veřejně podpořili například ministr zahraničí Jan Lipavský, místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová či náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib. U regionálních organizací a členů obdržel Bartoš 12 nominací. Aby v sobotu post předsedy obhájil, si však nepřejí zdaleka všichni Piráti, o čemž svědčí i anketa, v níž se vyjadřovali k jeho nominaci. Tu podpořilo 211 členů, proti bylo 148 a 14 Pirátů se zdrželo.

V případě neformálního dělení frakcí patří Bartoš jako ministr pochopitelně ke skupině, která se zastává vládního angažmá. Toto křídlo je v pirátských kruzích označováno jako „rekonstrukční“ a vyznačuje se více pragmatickými politickými postoji.

Gregorová chce přinést svěží vítr do plachet

Hlavní tváří strany by se po víkendovém zasedání pirátského celostátního fóra mohla stát Markéta Gregorová, která obdržela dvě nominace. V obdobné anketě ji podpořilo 204 členů, 161 bylo proti a 12 se zdrželo.

„Jsem výraznou tváří strany, mám odhodlání přinést svěží vítr do našich plachet. Domnívám se, že je zdravé mít konkurenci i alternativy. Nejsem mesiáš, co si myslí, že stranu spasí. Jsem stejně jako vy jen jeden dílek puzzlů, kterým tvoříme obraz naší strany,“ uvedla europoslankyně.

„Nabízím politický instinkt. Mohu si dovolit říct, že jsem v minulosti opakovaně prokázala poměrně solidní odhad na dopady určitých kroků či vývoje strany. Snažím se tuto schopnost rozvíjet. Dále nabízím komunikaci, čitelnost, autenticitu i neservilitu. Nikdy nikomu nepodlézám a nemanipuluji. Jsem až na dřeň upřímná a ozvu se, pokud nesouhlasím,“ dodala.

V případě vnitrostranických frakcí Gregorová patří do „renesančního“ křídla, které se na rozdíl od Bartošova pragmatičtějšího přístupu vyznačuje více idealistickými a levicovějšími názory. Zástupci této frakce po sněmovních volbách v roce 2021 zastávali odmítavý postoj, pokud šlo o účast Pirátů ve vládě.

Jednoznačný nesouhlas s kandidaturou Gregorové dali najevo někteří Piráti z Plzeňského kraje. Politička na vnitrostranickou kritiku na fóru reagovala následovně: „Jsem stále pro mnohé kontroverzní postavou? Ano. Netěší mě to. Až do vstupu do politiky jsem se domnívala, že jsem spíše stmelující člověk. Vnímám ale svět kolem sebe realisticky a vím, že neztělesňuji neutralitu. Mám své názory či postoje a nebojím se je použít.“

Podle politických analytiků je favoritem volby Bartoš, který stranu vede od roku 2016. Šéfem Pirátů byl také mezi roky 2009 až 2014. O pozice místopředsedů se uchází 13 členů, největší podporu má s 13 nominacemi europoslanec a také 1. místopředseda strany Marcel Kolaja. Z nynějších místopředsedů obhajuje post i Hana Hajnová.

Dalšími kandidáty jsou europoslanec Mikuláš Peksa, poslankyně Klára Kocmanová, exposlanec Mikuláš Ferjenčík, radní Jihomoravského kraje Jana Holomčík Leitnerová, středočeská radní Jana Skopalíková, zastupitelka Karlovarského kraje Markéta Monsportová, Albert Štěrba, Tereza Vovesová, Lukáš Hejduk, Jakub Wolf a Dominika Poživilová Michailidu.

Tagy: