Užívám antidepresiva. Žádnou deviací ani úchylkou netrpím, bránil se Feri před soudem

Soud s bývalým poslancem TOP 09 Dominikem Ferim obžalovaným ze dvou znásilnění a jednoho pokusu pokračoval v úterý až do odpoledne. Feri před soudem uvedl, že netrpí žádnou sexuální deviací a v současné době je psychiatricky léčen. Před Obvodním soudem pro Prahu 3 vystoupili znalci a někteří svědci. Exposlanci hrozí až deset let vězení, jednoho z činů se měl údajně dopustit na tehdy nezletilé dívce. Další jednání je nařízené na čtvrtek, mluvčí soudu Darina Maříková nevyloučila, že by trestní senát mohl v případu dospět k rozhodnutí.

Dopoledne vystoupila před soudem znalkyně, která vyhodnocovala posudek v oboru psychologie. „Za sebou má výpověď také jedna ze svědkyň. I s přítomností veřejnosti probíhalo čtení další svědků, kteří měli být přítomni na večírku, kde došlo k pohlavnímu styku mezi bývalým poslancem a jednou z údajných obětí,“ řekl z místa reportér CNN Prima NEWS Karel Rychlý. Odpoledne se k výpovědi dostavili dva někdejší partneři poškozených.

Feri u soudu uvedl, že do žádného nápoje návykové látky nepřimíchával. Obžaloba totiž tvrdí, že když chtěla jedna dívka z bytu odejít, Feri jí nabídnul nealkoholický nápoj, po kterém se dostala do stavu částečné ztráty vědomí. „Ani u jednoho skutku jsem neužil žádnou návykovou látku s výjimkou alkoholu,“ řekl bývalý poslanec.

Zároveň přiznal, že se v současnosti psychiatricky léčí. „Užívám antidepresiva. Netrpím žádnou sexuální deviací, žádnou úchylkou. Reakce na násilnou činnost u sexu je u mne negativní,“ doplnil Feri s odkazem na závěry znalců.

Před soudem zazněly dvě výpovědi. Jedna od muže, který podle svých slov zná Dominika Feriho půl života a rozhodně ho dle něj nelze označit za agresivního, hrubého a násilnického. „Zazněla i výpověď dívky, která je kamarádkou poškozené. Večírek probíhal normálně, přesto druhý den si volala s kamarádkou, podle které byl pohlavní styk nedobrovolný,“ řekl dále Rychlý.

Feri výpověď okomentoval s tím, že pohlavní styk byl dobrovolný, a navíc se poté v průběhu roku s údajnou obětí ještě dvakrát zopakoval.

Před zahájením nechtěl bývalý poslanec za TOP 09 hlavní líčení hodnotit. „Dneska to nebudu komentovat, soud je s vyloučenou veřejností, tak bych to rád respektoval,“ řekl novinářům.

Všechna obvinění Feri od začátku soudního líčení odmítá. V únoru, kdy proces započal, argumentoval, že nedostatkem zájmu žen netrpěl. „Ten byl v té době velký a občas i nepříjemný. Proč bych někoho nutil k sexu násilím?“ ptal se v obhajobě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Feriho „špinavá hra“ se zveřejněním jména údajné oběti? Měl na to právo, tvrdí obhájkyně

Feri čelí obžalobě ze znásilnění

Stejně tak rozporoval tvrzení poškozených, incidenty prý proběhly jinak, ženy s ním měly styky navazovat dobrovolně. Zpochybnil i to, co kauzu odstartovalo – první obvinění ze sexuálního násilí, jež se objevila v médiích, totiž byla pravomocně odložena.

Dosud u soudu vypovídaly dvě poškozené, svědkyně jedné z poškozených a znalec. Jedna z dívek vypověděla, že byla paralyzovaná a nemohla se proti exposlanci bránit. Feri ji měl donutit k pohlavnímu styku.

Svědkyně druhé poškozené uvedla, že jí dotyčná měla zavolat den poté, co došlo k incidentu. Potvrdila, že kamarádku exposlanec osahával, a ta vyjadřovala nesouhlas a říkala, že se jí jeho jednání nelíbí. Po vypití nápoje, do něhož jí Feri měl něco hodit, už však měla jen útržkovité vzpomínky. Exposlanec se měl na druhé poškozené dopustit orálního sexu.

Pokusem o znásilnění se měl Feri provinit u stážistky v Poslanecké sněmovně. U soudu líčil, že ji pozval po práci na pivo, došlo na líbání. V dané době měli mít oba partnery. „Z toho důvodu jsem se slečně omluvil. Stál jsem ale o to, aby u mě byla jako stážistka,“ řekl dříve před soudem. Citoval konverzace, ve kterých se poté měli domluvit na oběd. Tehdy bylo dívce sedmnáct let.

Výslechy poškozených a znalců v případu byly a nadále pravděpodobně budou bez přístupu médií a veřejnosti. U minulých stání se veřejně četla pouze obžaloba, veřejný byl i Feriho výslech. Exposlanec se měl podle obžaloby v letech 2016 až 2018 dopustit dvou znásilnění, přičemž v jednom případě šlo o nezletilou osobu, a také jednoho pokusu o znásilnění.

„Kromě tří obvinění byl Feri původně obžalován také v dalších pěti případech, ty však nakonec před soud nešly. Podle posledních informací je ale nyní nechává přezkoumávat vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová a jsou u ústavního soudu. Pokud soud nebo přezkum na nejvyšším státním zastupitelství rozhodne, že by případy měly jít před soud, tak se tak může stát,“ uvedl Rychlý. Dodal, že v takovém případě by exposlanec stál před dvěma stejnými trestně-právními kauzami.

Tagy: