Vlastizrádná vláda leze do zadku Německu, kritizuje Okamura Fialův kabinet kvůli energiím

Tomio Okamura ve studiu CNN Prima NEWS

K věci (830)

Tlak opozice na kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) se v souvislosti s energetickou krizí nadále stupňuje. Podle poslance Tomia Okamury se vláda chová vlastizrádně, jelikož prý nemyslí na české občany. Šéf SPD to řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Pětikoalice podobnou kritiku dlouhodobě odmítá. Problém hodlá řešit i v kooperaci se zbytkem Evropské unie.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v důsledku rapidního růstu cen plynu svolal na 9. září mimořádnou evropskou radu pro energetiku. Tam chce s představiteli EU hledat společné řešení. Podle Okamury však celoevropské řešení není reálné.

Předseda SPD vidí problém mimo jiné v tom, že společnost ČEZ obchoduje s elektřinou na lipské burze. „Jsme v elektřině soběstační, ale kvůli Fialovi vyvážíme elektřinu na lipskou unijní burzu. Pak ji kupujeme zpět mnohonásobně zdraženou. Ať se na unijní burzu prodávají jen přebytky,“ navrhoval Okamura ve vysílání CNN Prima NEWS.

Stát je sice v případě firmy ČEZ většinovým vlastníkem (69,8 procenta), ale ani to mu podle vlády i mnoha odborníků neumožňuje stáhnout se z obchodování na burzách bez souhlasu menšinových akcionářů.

Jako další řešení snížení dopadů energetické krize Okamura navrhuje odstoupení České republiky od Green Dealu, na jehož základě se uzavírají jaderné a uhelné elektrárny, či nákupy části plynu přímo od Ruské federace.

„Každá země má své zájmy. My musíme myslet na Českou republiku. Proč je naše vláda tak zaprodaná a vlastizrádná? Jelikož Němci a Rakušani potřebují naši elektřinu, tak si radši vybere jejich zájem. Kdybych byl ve vládě, tak je pro mě na prvním místě Česko a Bruselu nebo Německa se neptám,“ tvrdil opoziční politik.

Vláda chce ČEZ získat zpět

Okamura také v pořadu K věci připomněl, že je Česko jedním z největších vývozců elektřiny na světě. „Místo aby Fiala naplnil nejdřív naše potřeby, tak s prominutím servilně leze do zadku Němcům a Rakušanům na úkor našich občanů, to má vlastizrádné znaky. U vlády je na prvním místě Brusel a Berlín,“ prohlásil.

Fiala už nepřímo potvrdil, že se vláda směřováním k získání stoprocentního podílu ve výrobních kapacitách Skupiny ČEZ zabývá. Premiér to uvedl v reakci na navrhovaná řešení krajů. „Žádné z těchto opatření ale nemá rychlé a jednoduché řešení,“ doplnil premiér.

Čeští představitelé chtějí s evropskými partnery projednávat návrh na stanovení maximální ceny plynu, který se využívá pro výrobu elektřiny. Fiala rovněž po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem zopakoval, že se Česko chce podílet na rozvoji evropské energetické infrastruktury i na získání kapacit v terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG).

Podle Síkely se úsilí kabinetu sjednotit Evropskou unii, a tím obnovit funkčnost trhů s energiemi, pomalu začíná vyplácet. „Trhy reagují a ceny elektřiny i plynu letí dolů. Plyn z páteční ceny 339 euro za megawatthodinu klesl až k 260 eurům. Elektřina z pátečních 984 eur za megawatthodinu k 610 eurům,“ sdělil ministr.

Tagy: