Opatření u omikronu nefungují, míní Babišův ministr. Roušky by nechal maximálně v MHD

Julius Špičák (ANO) v Partii

Zprávy PLUS (204)

Rozvolnění opatření přichází právě včas, protože proti koronavirové variantě omikron nefungují. Ve vysílání CNN Prima NEWS to prohlásil poslanec a stínový ministr zdravotnictví Julius Špičák (ANO). Podle něj by se například testování mělo týkat už pouze lidí s příznaky a roušky by s výjimkou MHD nechal jen dobrovolně. Špičák také přiznal, že zatím neexistuje jednotný lékařský postup proti nemoci COVID-19 a že i on často měnil názory.

Opatření proti variantě omikron podle Špičáka nefungují, a protože tato koronavirová mutace nezpůsobuje tak závažný průběh onemocnění COVID-19, je podle něj na místě je téměř úplně zrušit. Vládní rozvolnění, které umožní mj. nevakcinovaným vstup do restaurací, pak přichází právě včas. Špičák to řekl ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS.

Stínový ministr zdravotnictví by rozvolňoval ještě víc. „Roušky bych dal už pouze dobrovolně, případně tam, kde je velká koncentrace lidí. To znamená například v městské hromadné dopravě,“ poznamenal. Jejich nošení v restauracích považuje za nesmysl. Hosté ji totiž kvůli konzumaci většinu času nemají a personál si je mnohdy stáhne pod nos.

Špičák by kromě toho výraznou měrou omezil i testování. „Testoval bych pouze pacienty s příznaky a jinak bych všechno zrušil,“ zakročil by radikálně Babišův ministr zdravotnictví.

Ten zároveň připustil, že během koronavirové pandemie často měnil názory. Podle svých slov nejvíce za svůj život. „Je to neuvěřitelný fenomén. Přiznám se, že velmi rychle měním názory,“ řekl Špičák s vysvětlením, že u řady nemocí je jednotný lékařský postup, ale u pandemie koronaviru žádný osvědčený recept zatím není.

Virus dostane skoro každý, míní Zdechovský

Že opatření v aktuální situaci nedávají smysl, si myslí i europoslanec vládní KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. „Omikron se šíří jiným způsobem, není tak nebezpečný jako předchozí varianty, a to, jak postupuje česká vláda, tak bude v nejbližší době postupovat řada států Evropské unie,“ chválil své kolegy Zdechovský. „Nosit někde respirátor v současné době už nemá příliš velký význam,“ souhlasí se Špičákem.

Do budoucna má tak lidovecký poslanec podle svých slov „pragmatický přístup“. „Omikron dostane většina české populace a v tu chvíli není potřeba ani trasovat, ani lidi dávat do karantény a zbytečně zatěžovat ekonomický a sociální systém,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS Zdechovský.

Tagy: