Spojené státy budou mít prezidentku, má jasno americký Nostradamus. Trump ostrouhá

Kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová

Kdo vyhraje volby v USA?

Příštím americkým prezidentem bude prezidentka, a to Kamala Harrisová. Průzkumy veřejného mínění jsou sice vyrovnané a neurčují favorita, americký historik Allan Lichtman má ale jasno – podle něj to bude demokratická kandidátka. Muž, kterému se přezdívá americký Nostradamus, se za 40 let ve svých prognózách spletl jen jednou.

Bude to Trump nebo Harrisová? První debata bude příští týden. I ta už ale může rozhodnout. Volby budou v listopadu. Jeden člověk už přitom teď ví jistě, kdo prezidentem bude. Historik, který předpovídá budoucnost – Allan Lichtman.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko se vměšuje do voleb, tvrdí USA. Svobodu projevu má zneužívat k vlastní propagandě

Od roku 1984 správně předpověděl všechny americké prezidenty. Až na Ala Gorea, tehdy vyhrál George Bush mladší. Jinak ale 77letý Lichtman osmkrát bodoval. Američtí novináři za ním proto zašli i letos.

Klíčů k vítězství ve volbách je podle něj třináct. A v těchto faktorech si vedou podle Lichtmana demokraté dobře. Ekonomika není v recesi, nejsou velké sociální protesty, vláda nabídla změny. Ztrácí ale body za vliv ve Sněmovně i za to, že Biden odstoupil. „Můj oblíbený klíč jsou skandály. Republikáni se roky snažili je na prezidenta Bidena najít, ale neuspěli,“ uvedl Lichtman pro NY Times.

To ale mnozí rozporují a zmiňují například skandály syna Huntera. I neutěšený stav ekonomiky. Podle prognóz amerického „jasnovidce“ má ale Harrisová osm klíčů ze třinácti a Trump ji už nemůže předběhnout. „Demokraté to dotáhnou do Bílého domu a Kamala Harris bude příští prezidentkou,“ nechal se slyšet Lichtman.

„On se prostě rozhodl, že to bude Kamala Harrisová a doufá, že mu to vyjde. Za mě je to spíš sportovní tipovačka. Zatím mu to vycházelo, ale uvidíme. Podle mě vyhraje spíše Donald Trump,“ uvedl pro CNN Prima NEWS historik Martin Kovář.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exkluzivní průzkum CNN. Harrisová vede v klíčových státech, Trump by vyhrál jen v Arizoně

Tagy: