Rusko se vměšuje do voleb, tvrdí USA. Svobodu projevu má zneužívat k vlastní propagandě

Ruský prezident Vladimir Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku.

Putin podporuje v boji o Bílý dům Kamalu Harris

Spojené státy zveřejnily zprávu o ruském vměšování do voleb. Prezident Vladimir Putin se přitom nechal slyšet, že Rusko bude v prezidentských volbách respektovat vůli Američanů. Zároveň v boji o Bílý dům podpořil demokratickou kandidátku Kamalu Harrisovou. Prohlásil to na ekonomickém fóru ve Vladivostoku.

Podle Putina původně Rusové upřednostňovali v prezidentském klání Joea Bidena. Teď fandí jeho nástupkyni Kamale Harrisové. „Má takový výrazný a nakažlivý smích. Je vidět, že se jí daří dobře. Trump uvalil na Rusko víc omezení a sankcí než kterýkoli prezident předtím,“ řekl ruský prezident na fóru.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko bude podporovat Harrisovou, Trump nás zasypal sankcemi, prohlásil Putin

Mezitím Spojené státy obvinily Rusko ze snahy ovlivnit listopadové volby. „Američané mají právo vědět, když se cizí mocnost pokouší zneužít svobodu projevu v naší zemi k šíření vlastní propagandy,“ prohlásil generální prokurátor Merrick Garland na tiskové konferenci.

Rusové k tomu mají využívat především televizi RT, sociální sítě a také  americkou mediální společnost Tenet Media. Ta měla od Rusů přijmout v přepočtu více než 220 milionů korun, aby zveřejňovala prokremelské zprávy. Influenceři, kterých se nařčení týká, tvrdí, že jsou ve skutečnosti obětí.

Podle posledních průzkumů Harrisová nad Trumpem mírně vede. „Můj plán konečně zajistí spravedlivější daňové zákony a zároveň upřednostní investice a inovace. Aby bylo jasno – miliardáři a velké korporace musí platit spravedlivý podíl na daních,“ sdělila kandidátka demokratů svým příznivcům na předvolebním mítinku.

Trump ji označuje za komunistku s tím, že pokud zvítězí, americká ekonomika se propadne do velké krize.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Trumpova nekázeň je pro Harrisovou štěstí, říká Joch. Zmínil slabinu kandidátky demokratů

Tagy: