Diskutujte o povinném očkování, vyzval Hořejší politiky. Nesmysl, reagoval Hostomský

Hořejší a Hostomský

Hostomský a Hořejší o aktuální situaci

Má být očkování proti covidu alespoň pro část občanů v Česku povinné? Imunolog Václav Hořejší je pro a ve vysílání CNN Prima NEWS vyzval politiky, aby o tom diskutovali. Biochemik Zdeněk Hostomský naopak nařízenou vakcinaci považuje za hrubou chybu.

K povinnému očkování zdravotníků už sáhla například Francie a americký prezident Joe Biden ho nařídil všem federálním zaměstnancům. Snahy o jeho zavádění ale v řadě zemí vyvolávají nepokoje a lidé se často bouří. Podle Václava Hořejšího by i tak česká vláda měla o povinném očkování debatovat, schválení však neočekává.

„Máme zákonem dané povinné očkování kojenců a protesty jsou jen ojedinělé. Nevím, proč by to nešlo v případě covidu i pro dospělé. Ale nikdy se nestane, že by nějaká vláda, a zejména ne ta další pravicová, povinné očkování nařídila. Spíše se řekne, že umřou dva tisíce lidí, to je jak horší chřipková epidemie, a s tím můžeme žít,“ prohlásil Hořejší ve vysílání CNN Prima NEWS.

Očkování je podle něj hlavní zbraní, jak se zbavit pandemie a vrátit se k normálnímu životu. „Přimlouvám se za to, aby vedení země našlo způsob, jak k němu lidi přinutit. Třeba stejně jako v Itálii nebo USA nařídit povinné očkování tam, kde by vakcinace přinesla co největší efekt,“ dodal imunolog.

S názorem svého kolegy z lékařské branže nesouhlasil biochemik Zdeněk Hostomský. Nařídit očkování by prý bylo hrubou chybou. „Nemám problém lidi finančně motivovat, ale je nebezpečné nařizovat očkování plošně. To je, jak kdybychom všem s rakovinou nařizovali chemoterapii. Je lepší apel na osobní zodpovědnost, nesmíme s občany zacházet jako se stádem, které musí vláda regulovat,“ zdůraznil expert.

Smejkal by se klidně inspiroval Francií

Počet nakažených v Česku se v posledních dnech rapidně zvyšuje a v nemocnicích končí také lidi po očkování. Je jich přibližně čtvrtina všech hospitalizovaných. Podle Hostomského nejde zmíněný počet použít jako argument proti vakcinaci. „Je triumf, že vakcína je 90procentní. Není to důkaz, že vakcína nefunguje. Tak to v biologii a medicíně prostě je,“ vysvětlil.

Zatímco politici jsou dlouhodobě proti povinnému očkování, epidemiolog Petr Smejkal by si dovedl představit podobná pravidla jako ve Francii. „O tom bych klidně diskutoval i v Česku, možná bych byl pro,“ řekl v pořadu Co Čech, to politik!.

Rozhodnutí podle aktuální situace

K plošnému povinnému očkování všech občanů je však zdrženlivý. „Říct lidem, že se musí oočkovat? Za komunismu bylo očkování povinné. A ve společnosti to spíš vyvolalo protireakci,“ konstatoval hlavní epidemiolog IKEM.

Na druhou stranu připustil, že pokud by se v Česku znovu výrazně zhoršila situace, pak by téma mohlo být opět na stole. „Když bychom byli v situaci jako v únoru, kdy nám umírali lidé a byly přeplněné nemocnice, pak bychom mohli přistoupit k povinné vakcinaci,“ doplnil Smejkal.

Tagy: