Zaplaťte dluh. Stát vyžaduje po Harrachovských obří nedoplatek, starosta mluví o sprosťárně

Statisícové částky požaduje ministerstvo financí po nájemnících bytových domů v Harrachově s tím, že je to dlužné nájemné. Lidé ale tvrdí, že platí přesně tolik, kolik mají ve smlouvách. Stát získal dva domy po vleklém soudním sporu s městem a netají se tím, že je chce prodat. Radnice proto podala další žalobu a jejím prostřednictvím se domáhá zbourání obou domů.

Jedním z těch, kteří nevěřili vlastním očím, když jim minulý týden přišel dopis od správcovské firmy, je Milan Choma. Sedmasedmdesátiletý bývalý sklář prý dluží přes 200 tisíc korun. „Přišlo to na stejném papíru s vyúčtováním za energie. Tam mám přeplatek 748 korun, tak o to mi ten dluh milostivě snížili. Je to hrůza, jsme z toho manželkou psychicky na dně,“ říká muž, který v bytovém domě bydlí už skoro 30 let.

„Byl to zaměstnanecký byt od sklárny, pak to převzalo město. V nájemní smlouvě máme částku 4 800 korun. Když to vloni vysoudil stát, najednou po nás začali chtít přes 21 tisíc korun měsíčně. Kdepak bych na to z důchodu vzal?“ zlobí se senior. Jeho sousedka Marie Nováková má byt o něco menší, její „dluh“ je 212 tisíc korun. „Nebudu s tím dělat nic, takové peníze prostě nemám,“ krčí rameny starší žena.

ČTĚTE TAKÉ: Nájmy za byty prolezlé plísní zvedl stát pětinásobně. Skončíme pod mostem, bojí se lidé

Vlhkost a plíseň

Ministerstvo financí tvrdí, že musí vybírat nájemné, které je v místě obvyklé, a to je prý minimálně čtyřikrát víc, než mají lidé v nájemních smlouvách. „My nemáme možnost tu částku nechtít. Nemáme ze zákona možnost přihlížet k sociálním aspektům situace uživatelů,“ říká mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Podle starosty Tomáše Vašíčka ale žádný dluh nájemníkům nevzniká. „Nové smlouvy s několikanásobně vyšším nájemným nepodepsali, takže platí ty původní. Myslím, že motivací ministerstva je, aby ti lidé byty opustili. V okamžiku, kdy ztratí nervy a byty opustí, celý právní stav padá. Myslím si, že je to víc než sprosťárna,“ nebere si servítky harrachovský starosta.

„Seniorům nebo invalidním lidem ministerstvo posílá dopisy, že dluží třeba čtvrt milionu. Ti lidé jsou vyděšení. Kdyby domy patřily nějakému tvrdému byznysmenovi, ještě by se to dalo pochopit, ale vůbec nechápu, že se takhle chovají státní úředníci. Že si dokážou vymyslet pohledávku, která neexistuje,“ kroutí hlavou.

Starosta Vašíček připomíná, že domy jsou v havarijním stavu. Město do nich dlouhá léta neinvestovalo, protože běžel soudní spor a nebylo jasné, kdo je získá. Střechou zatéká, balkony se drolí, v bytech je plíseň. O tom se mohl na vlastní oči přesvědčit i štáb CNN Prima News.

V jednom z bytů, kde žije žena s amputovanou nohou, se kvůli všudypřítomné vlhkosti kamera při natáčení neustále mlžila. Handicapovaná nájemnice Simona Říhová už v prosinci loňského roku popisovala praktiky, s jakými se údajně ministerští úředníci pokoušeli obyvatele domu přimět k podpisu nových smluv. „Nátlak. Pokud nezaplatíme, bez náhrady půjdeme.“

Demolice domů se ministerstvu nelíbí

Harrachovská radnice přešla do protiútoku, město podalo na ministerstvo financí žalobu. Starosta tvrdí, že domy, které stojí na pozemcích města, nemají všechny právní náležitosti a měly by být zbourány. To se pochopitelně nelíbí ministerstvu financí. „Vylučujeme bourání, protože by se jednalo o asociální krok, který by připlavil o střechu nad hlavou desítky uživatelů bytů. Nadále budeme hledat způsob, jak tento, pro stát dlouhodobě nepotřebný majetek, privatizovat,“ reagoval mluvčí Běhal.

Už dřív přitom ministerstvo prohlásilo, že pokud lidé nebudou platit vyšší nájem, prodají domy i s nájemníky a deklarované dluhy bude vymáhat nový majitel. Starosta se netají tím, že právě tomu chce předejít podanou žalobou. Jejím pravým smyslem je záměr prodeje zkomplikovat. Lidé se podle něj nemusí bát ani toho, pokud by se domy bouraly. „Rádi jim najdeme náhradní ubytování. Postaráme se o ně a za státní peníze jim postavíme domy nové,“ tvrdí Vašíček s tím, že by město využilo nový dotační program ministerstva pro místní rozvoj.

Stát už dříve městu nabídl domy k prodeji za sto milionů. Vzhledem ke stavu budov je to podle starosty přemrštěná suma. Věří, že s pomocí soudních obstrukcí nakonec stát dotlačí k prodeji nemovitostí za zlomek této ceny. Slibuje, že lidem by pak město současné nájmy ponechalo.

Tagy:
peníze plíseň Liberecký kraj ministerstvo financí nájem nájemníci žaloba byty Ministerstvo financí Harrachov Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky Marie Nováková