Správná péče zajistí zdravé zuby i zářivý úsměv, zvládněte ji sami v koupelně

Vypadat zdravě a trendy je nezbytnost úspěšných lidí. Kdo chce působit tím nejlepším dojmem ví, že investovat do sebe a do svého zdraví, se zkrátka vyplácí. Kromě upravených vlasů, nehtů a slušivého oblečení by se ale měla stát standardem také zubní hygiena. Kromě toho že pomůže vykouzlit na tváři člověka zářivý úsměv, pomáhá zubům udržet se ve skvělé kondici a oddálit zdravotní potíže, jakkoli k nim mají třeba dědičné sklony.

Starat se o ústní dutinu patří v současnosti k denní rutině, lékaři a společenské konvence vyžadují péči o chrup dvakrát denně - ráno a večer.

Kromě početnosti čištění zubů je ale třeba se zaměřit především na správnou techniku čištění zubů. Tedy jak správně kartáčky na zuby používat. Záměrně mluvíme o tomto nástroji v množném čísle. Kromě běžného kartáčku s krátkými štětinkami je totiž potřeba co nejčastěji čistit také mezizubní prostory.

Nejčastější mýty o zubech

  • „Do zubní hygieny nemá smysl investovat, špatné zuby máme v rodině.“

Péče o zuby má smysl vždy. Naopak díky správné hygieně můžete řadu zdravotních potíží zpomalit či oddálit.

  • „Sám si člověk zuby nikdy dobře nevyčistí.“

Hlavní práci odvádí každý majitel chrupu sám. Když si osvojí správnou techniku čištění zubů, bude péče profesionálů jen doplňkem.

  • „Zuby si stačí čistit ráno a večer, vždy tři minuty.“

Čištění zubů není o množství času, ale opět o správné technice. Při jejím zvládnutí vydrží sklovina na dotyk jazyka čistá i celý den.

Správná délka a technika čištění zubů

Efektivní výsledky čištění zubů nejsou nezaručuje pouhá doba, po jakou je třeba kartáček po svém chrupu prohánět. Zásadní roli hraje především technika a výběr správného kartáčku. Ten by měl mít spíš menší hlavičku s krátkými, rovně střiženými štětinkami. Ty by měly být měkké a poddajné a tedy i jemné k vašim dásním. Nic než štětinky na kartáčku není třeba.

Pak už je třeba jen zaměřit se na správnou techniku, po které zuby zůstanou čisté a na dotyk jazyka jemné, tedy bez plaku. Právě toho se při čištění chceme zbavit. Kartáček je třeba přiložit v ústech tak, aby se zároveň dotýkal zubů i dásně. A následně je hlavní úkol krouživými pohyby pečlivě vyčistit každý zub zvlášť tak, aby po něm štětinky jen zběsile nepřejížděly tam a zpět, ale aby dosáhly všude, kam mohou. Na kartáček v žádném případě netlačíme. To poznáme podle hlavičky kartáčku, její štětinky jsou po pár čištění ohnuté.

Zubní pasty stačí maličko

Všichni známe z reklamy pohled na zubní kartáček, na který vysmátý majitel dokonale bílého chrupu nanáší zubní pastu po celé jeho délce. Ale věděli jste, že zubní pasta pro čištění zubů není nezbytná? Automatickou součástí péče o chrup se zprvopočátku stala především kvůli oblibě mentolové příchutě, kterou zanechává v ústech, což ve většině z nás vyvolává příjemný pocit.

Dnes už zubní pasty nabízejí řadu benefitů, nicméně pokud se rozhodnete čistit zuby bez, například z důvodu alergie, nikterak to nevadí. A kdo si bez ní čištění zubů představit neumí, tomu stačí, když na kartáček nanese množství velikosti hrášku.

Prima nákupy

Váš průvodce nákupy po celý rok! Nepropásněte žádnou výhodnou nabídku. Máme pro vás exkluzivní slevy, které vám vykouzlí úsměv na tváři. Běžte na Prima Nákupy a přesvědčte se sami.

Kartáčkem to nekončí

Po hlavním kartáčku není vyhráno. Ještě je potřeba postarat se o mezizubní prostory a právě to je chvíle pro mezizubní kartáčky. Kdo je chce mít skutečně čisté, musí zvolit správnou velikost. Těch pro jedny ústa může být i několik. Šířka mezizubního kartáčku by měla vždy lehce vyplnit mezírku mezi dvěma zuby, jejich velikosti bývají různé.

V obchodech lze kromě mezizubních kartáčků najít také třeba zubní nitě v nejrůznějších podobách. Ty přicházejí na řadu v případě, že je mezi zuby tak málo prostoru, že se do něj kartáček nedostane. Zubní nit stejně jako mezizubní kartáček sice dokáže dostat pryč ze stísněného prostoru mechanické překážky, jako jsou zbytky stravy, ovšem už tak dobře nepřilne k povrchu zubu a nevyčistí ho, příkladem mohou být stoličky, jejichž stěny jsou širší než třeba zuby číslo jedna a odpovídající péči ocení.

Ústní voda je jen doplněk

Ústní vody jsou také velmi oblíbeným prostředkem k udržení čistých úst i chrupu. Posilují zubní sklovinu a chrání ústa proti překyselení. Za čistícím procesem udělají definitivní tečku a udrží ústa déle čistá. Nicméně nelze sázet pouze na ně. Jak už bylo řečeno, mechanický proces čištění nic nenahradí.

Také ústní vodu by měl každý zvolit vždy podle potřeby a vlastností, které nabízí. Obsahovat mohou výtažky z rostlin nebo chlorhexidin. Vyplachování úst s její pomocí pomáhá nejen zubům, ale například také při aftech nebo nachlazení.

Profesionální zubní hygiena jako součást péče

Kdo chce svému chrupu věnovat maximální možnou péči, správné domácí čištění doplní službou profesionála, jemuž se do rukou svěří párkrát za rok. Pokud nebude čištění zubů zanedbávat, nebude ho návštěva zubních hygienistů stát příliš času ani peněz.

Automatičtí pomocníci v péči o chrup

V dnešní době není nic těžkého pořídit si elektrický zubní kartáček. Ovšem je potřeba si uvědomit, že i s ním je třeba správně pracovat. Sám svoji práci správně rozhodně neudělá. Navíc je potřeba počítat s vibracemi, s jejichž pomocí kartáček pracuje. Mimořádně citlivým lidem to nemusí být příjemné. Odborníci se shodují, že pokud zvolit elektrický kartáček, pak je ideální ten sonický, který pracuje na základě vysoké frekvence stírání zubu.

Kdo je příznivcem klasického manuálního kartáčku na zuby, ale potřebuje podpořit péči o mezizubní prostory, ten se může spolehnout na ústní sprchy. Ty jsou vhodným pomocníkem pro majitele zubů s titěrnými mezírkami, do kterých se nedostane zubní nit ani kartáček, případně pro ty, kteří nosí rovnátka. Vyplachovat si navíc lze nejen čistou vodou ale i roztoky. A poslouží i k masáži dásní.

PRIMA NÁKUPY: Díky Prima nákupům si můžete k lepší péči o svůj chrup dopomoci kupónem na 15 % slevu na sonické kartáčky a ústní sprchy True Life.

Tagy: