Squatteři na pár hodin obsadili prázdný dům ve Strašnicích. Po dohodě se starostou odešli

Squatteři obsadili prázdný dům ve Strašnicích.

Squatteři obsadili dům ve Strašnicích

Squatteři organizovaní skupinou Opravdu Dobré Squaty (ODS) v sobotu obsadili prázdný bytový dům v Malínské ulici v pražských Strašnicích s cílem vytvořit tam kulturní a sociální centrum. Na místo přišli kolem poledne, následně dorazili i policisté a zástupci Prahy 10, která má budovu ve správě. Po několikahodinovém vyjednávání nakonec squatteři souhlasili, že budovu opustí výměnou za to, že se s jejich zástupci starosta Prahy 10 Martin Valovič (ODS) sejde a budou jednat o poskytnutí vhodných prostor pro zamýšlené aktivity. Odešli po 18:00.

Zájemcům o účast na sobotní akci organizátoři kolem 10:00 odeslali lokaci prázdné budovy, kterou následně na webu zveřejnili po 13:00. Podle tiskového prohlášení skupiny začali účastníci objekt vyklízet od odpadků, na místě byla k dispozici zdarma káva, veganský guláš či pečivo s pomazánkou. Na večer squatteři chystali promítání filmů se sociální tematikou. Chtěli v objektu setrvat i přes noc a řada z nich si podle Nesvačila přinesla karimatky a spacáky.

Obsazení prázdných domů squattery není v metropoli výjimečné, historicky téměř vždy skončilo zásahem policie. Tomu se tentokrát podařilo vyhnout poté, co starosta Valovič nabídl squatterům možnost se sejít a probrat jejich projekt a případné poskytnutí obecních prostor. S tím nakonec souhlasili.

Obsazená budova podle Valoviče není pro prezentovaný záměr vyhovující a není ani bezpečná. Město na jejím místě plánuje postavit nový dům s nájemními byty. Zástupci squatterů se na základě dohody se starostou sejdou 6. prosince ve 13:00 na vršovické radnici. Součástí jejich podmínek pro opuštění budovy bylo také to, že je policie nebude legitimovat, s čímž policisté souhlasili.

Reakce na vyklizení Kliniky

Skupina ODS vznikla jako reakce na vyklizení Autonomního sociálního centra Klinika v lednu 2019. Budovu někdejší plicní kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově obsadili aktivisté v prosinci 2014, později měli objekt v bezplatné výpůjčce. Když smlouva vypršela a budovu získala Správa železnic, nechala ji vyklidit exekutorem.

V Praze je vícero zanedbaných budov, které se stávají cílem squatterů. V posledních letech kromě bývalé kliniky v Praze 3 obsadili například v roce 2018 na několik dní usedlost Šatovka v Šáreckém údolí nebo o rok dříve na necelý den dvě budovy na rohu ulic Hybernská a Senovážná.

Za první pražský squat bývá označována budova Zlatá loď obsazená v roce 1990. Postupně vznikaly další, mezi nejznámější patří vila Milada v Praze 8, bývalé statky Ladronka v Praze 6 a Cibulka v Košířích či bývalá dělnická kolonie Buďánka v Praze 5. Tam všude proti squatterům zasahovala policie, řada z nich skončila před soudem.

Tagy:
dům Strašnice klinika Praha Jiří Nesvačil Šárecké údolí