Squattery a aktivisty nahradily děti a kanceláře. Jak se proměnila žižkovská Klinika?

Ještě před pár lety plnila Klinika na pražském Žižkově pravidelně novinové titulky. Chátrající bývalou plicní kliniku v roce 2014 obsadili aktivisté a provozovali zde sociální a kulturní centrum. Dnes je však budova k nepoznání. Poté, co ji aktivisté museli v roce 2019 opustit, v ní proběhla rekonstrukce a budovu nyní budou využívat pracovníci Správy železnic (SŽ) či Dům dětí a mládeže Ulita.

„Dokončili jsme rekonstrukci bývalé Kliniky. Budova v Jeseniově ulici prošla kompletní rekonstrukcí, v rámci které se vybudovaly prostory pro potřeby zaměstnanců Správy železnic, nové ordinace a také prostory pro další občanskou vybavenost,“ uvedla Správa železnic na Twitteru.

Kanceláře pro zaměstnance Správy železnic (SŽ) budou jen v části budovy na pražském Žižkově, kterou společnost vlastní a nyní rekonstruuje. Zbylé prostory se budou pronajímat. Řekl nedávno mluvčí SŽ Marek Illiaš. Dům v Jeseniově ulici, kde dříve aktivisté provozovali sociální centrum Klinika, nechala v minulosti SŽ soudně vyklidit s tím, že do ní přestěhuje svůj personál.

„Horní patra opravené budovy použijeme pro potřeby našich zaměstnanců, které v současné chvíli mají kanceláře v komerčních nájmech. Správa železnic pro ně momentálně nemá odpovídající prostory a počítáme tedy s tím, že budou zde v kancelářích,“ řekl Illiaš s tím, že ostatní prostory bude firma pronajímat. V budově by tak podle plánů SŽ měly sídlit například vzdělávací či sociální služby a lékaři.

Správa železnic k tomu také nedávno zveřejnila také video ještě z probíhající rekonstrukce v místech. „Původně jsme pro vás chtěli uspořádat den otevřených dveří. Protože za současné situace osobní prohlídka možná není, můžete si s námi budovu projít alespoň virtuálně prostřednictvím videoprohlídky,“ píše Správa železnic.

Klinika – virtuální prohlídka

🔧 Rekonstrukce naší budovy v Jeseniově ulici, známé také jako „Klinika“, se blíží ke konci. O průběhu stavby jsme pro vás natočili reportáž, kterou jíž nyní můžete zhlédnout na našem Youtube 🌐: https://www.youtube.com/watch?v=thIJyjE6x-8 A jak v současnosti „Klinika“ vypadá uvnitř? Původně jsme pro vás chtěli uspořádat den otevřených dveří. Protože za současné situace osobní prohlídka možná není, můžete si s námi budovu projít alespoň virtuálně prostřednictvím videoprohlídky ⤵.

Posted by Správa železnic on Wednesday, February 10, 2021

Zájmové kroužky pro děti

Prostory však nebudou sloužit pouze úředníkům. Zájmové kroužky zde bude poskytovat DDM Ulita. „V nově zrekonstruované budově Kliniky v Jeseninově ulici připravujeme nové učebny, herny a dílny pro všechny technické nadšence,“ píše dům dětí a mládeže na Facebooku. „Pro širokou veřejnost připravujeme různé workshopy a otevřené dílny pro kutily a také další nepravidelné oblíbené akce,“ dodává.

„Nazvali jsme to Klinika Techniků a bude se jednat o pobočku, která bude mít technické zaměření. Budou tam jak pravidelné aktivity, tak nejrůznější akce jako otevřené dílny, o prázdninách to bude sloužit jako zázemí příměstských táborů,“ popsala pro CNN Prima NEWS ředitelka DDM Ulita Kateřina Jarošová.

„Všechny aktivity by měly být technického rázu. Budou tam jak počítačové kroužky, tak rovněž polytechnického rázu, zaměřené spíše na rukodělné aktivity jako práce se dřevem či elektromechaniku. Pro menší děti tam budou stavebnice, ozoboti (robotické hračky –⁠ pozn. red.), nebo klubovna zaměřená na deskové hry,“ doplnila.

Aktivistická historie kliniky

V budově v Jeseniově ulici se původně nacházela plicní klinika, pak byla léta opuštěná, chátrala a obývali ji bezdomovci. V prosinci 2014 ji obsadili aktivisté. Vyklidili ji a bez povolení v ní několik dní provozovali sociální a kulturní centrum. V únoru 2015 po intervenci tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) nabídl tehdejší správce, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), budovu na rok aktivistům k bezplatné výpůjčce.

Centrum Klinika tak pokračovalo v činnosti legálně. Smlouva vypršela počátkem března 2016, v říjnu téhož roku budovu získala SŽ. Správa tehdy aktivisty vyzvala, aby budovu opustili. Odmítli to, takže ji státní podnik nechal v lednu 2019 exekučně vyklidit. Podle Illiaše byla převzatá budova ve velmi špatném stavu. „Byla na poslední chvíli zachráněna před demolicí,“ řekl.

Rekonstrukce budovy začala v říjnu roku 2019 a potrvá do konce tohoto roku. Budovu opravuje společnost Proxima, cena přestavby je 48 milionů korun. Podle Illiáše se stavební plán dodržuje a nebyla potřeba cenu rekonstrukce z mimořádných důvodů upravovat.

Tagy: