Štáb CNN Prima NEWS na Ukrajině u první linie: Stopy po granátech a raketách na každém kroku

Jak vypadá život ukrajinských vojáků na frontě?

Život vojáků na frontě

Na Ukrajině stále pokračují tvrdé boje. Prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že země ztrácí každý den až sto vojáků. A právě mezi ukrajinskými vojáky natáčel štáb CNN Prima NEWS: reportér Matyáš Zrno a kameraman Petr Židek.

Oči celého světa jsou nyní na Ukrajině upřeny na Donbas. Bojuje se ale i na jihu země – například na rozmezí Dnitropetrovské a Záporožské oblasti, kam se vydal i štáb CNN Prima NEWS. Na místo ho přivezl Andrij, velitel rozvědky 98. praporu teritoriální obrany.

Potíž je se zdejším terénem: je to široce otevřená krajina. Není zde žádná terénní překážka, za kterou by se vozidla mohla schovat. „Pojedeme 200 metrů otevřeným terénem, který je často pod ruskou palbou,“ varoval Andrij štáb.

Bůh nechtěl, abych zemřel

Štáb se dostal jeden kilometr od fronty, do poslední vesnice před linií, oblíbeného terče ruských dělostřelců. Stopy po zásazích granáty a raketami jsou zde vidět doslova na každém kroku. Zkáza se nevyhnula ani pravoslavnému kostelu, nedaleko pak hořely sýpky s obilím.

„Před třemi dny zde skupina ukrajinských vojáků jen zázrakem přežila ostřelování,“ popsal Zrno. „V jámě nedaleko sýpky jsme se schovali, když to začalo padat. Tlaková vlna nás vrhla úplně na zem. Všude okolo to pak hořelo, mně chytla bunda. Ale Bůh asi nechtěl, abych zemřel,“ vyprávěl štábu přeživší voják.

Vojáci žijí ve sklepích místních domků – ty poskytují alespoň nějakou ochranu proti ostřelování. Police s nakládanou zeleninou připomínají, že ještě nedávno tu žili své běžné životy docela obyčejní lidé.

Ostatně i vojáci byli často donedávna obyčejní lidé. „Jsem ze Záporožské oblasti, kde zůstala moje matka a dům. A já se 19letým synem bojujeme zde. Jsem stavební dělník, nikdy by mě nenapadlo, že budu bojovat,“ svěřil se oslovený voják reportérovi.

Jako ve většině ukrajinských jednotek se zde mísí nováčci se zkušenými veterány. „Už jsem bojoval v Afghánistánu a v roce 2014 na Donbase,“ uvedl jeden z vojáků, kterému je 57 let. „Mladí jdou za dobrodružstvím a za slávou, staří odvést nějakou práci. Těžkou, nepříjemnou a nebezpečnou práci,“ dodal nadporučík Andrij.

Tagy:
Afghánistán Ukrajina CNN Prima NEWS sklep Donbas Matyáš Zrno Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Záporožská oblast