CNN: Za špatnou odpověď rána do hlavy. Rusové brutálně „filtrují“ ukrajinské civilisty

Lidé čekají ve frontě, až je prověří proruští separatisté (7. 5. 2022).

Matyáš Zrno o aktuální situaci na Ukrajině

Ruští vojáci podle americké CNN zřizují v okupovaných oblastech na Ukrajině takzvané „filtrační tábory“, kde prověřují identitu každého občana napadené země. Volně se pohybovat po okupovaném území může jen ten, kdo touto procedurou projde. Filtrační proces je ale brutální a nevypočitatelný.

Ruští vojáci v dobytých oblastech Ukrajiny usilují o potlačení ukrajinské národní identity. Rusové za tímto účelem zřejmě v každé vesnici či městě, které na východě Ukrajiny dobyli, zřizují takzvané filtrační tábory. V nich musí každý Ukrajinec podstoupit sérii výslechů. Procedura je ale podle CNN nebývalé krutá.

Rusové totiž při výslechu trestají jakýkoli náznak toho, že daný člověk brojí proti okupantům, zastává ukrajinské vlastenecké postoje nebo se přímo zapojil do bojů proti Rusům. Dcera Oleksandra Vdovyčenka, který celým procesem po řadě průtahů úspěšně prošel, popsala pro CNN, co musel její otec prožít.

Okupanti se ho například zeptali: „Co by stalo, kdybychom ti uřízli ucho?“ Vojáci – zčásti Rusové, zčásti proruští separatisté – Vdovyčenka při výslechu bili do hlavy. Lékaři později zjistili, že mu nevratně poškodili zrak.

Problém je i tetování

Okupanti mlátili Vdovyčenka pokaždé, když se jim nelíbila jeho odpověď. Ukrajinec musel odpovídat na otázky ohledně politiky, svých budoucích plánů i názorů na válku. Vojáci kontrolovali jeho dokumenty, vzali mu otisky a důkladně prohlédli, zda nemá na svém těle nacionalistické tetování nebo známky toho, že v minulosti nosil vojenské vybavení. Filtračním procesem mělo podle ukrajinských dat projít už 37 tisíc Ukrajinců.

Kdo proceduru úspěšně absolvuje, může se volně pohybovat po okupované lokalitě a potenciálně se mu tak otevírá možnost útěku na západní část Ukrajiny, případně je mu umožněna evakuace. Často ale lidé vyčkávají ve filtračních táborech dlouhé týdny v nelidských podmínkách a marně čekají, až je Rusové propustí.

„Každý musel projít filtrací, muži i ženy, aby se mohl volně pohybovat po městě,“ dosvědčila pro CNN 20letá obyvatelka Mariupolu, který minulý týden Rusové finálně dobyli.

Život ve filtračních táborech

Žena pro americkou televizi navíc popsala, že Ukrajinci, kteří čekají na filtrační proces, přežívají v táborech v nelidských podmínkách. Mají nedostatek jídla, pití, teplého oblečení. „Někteří spí na zemi, někteří mají větší štěstí a spí na židli, a ti nejšťastnější mají dokonce matraci v tělocvičně. Není tam žádná možnost se umýt, žádná toaleta. Všichni tam jsou nemocní, protože na spaní na zemi je velká zima,“ popsala.

Další svědci se pro CNN svěřili s tím, že lidé v táborech před výslechem narychlo mažou své profily na sociálních sítích, kontakty v telefonu a zbavují se vlasteneckých symbolů. Problémem může být i jen pouhý fakt, že daný člověk umí hrát na banduru, tradiční ukrajinský strunný nástroj.

Co přesně se děje s lidmi, kteří neprojdou přísným procesem filtrace, Ukrajinci neví. Často podle nich záleží na tom, jaká směna Rusů zrovna daný den slouží.

Tagy: