Štangle salámu, hlídání dětí, mytí auta nebo šampaňské. Co poslanci vsadili na prezidenta?

Jako mnozí Češi, o výsledek v prezidentské volbě se s rodinou nebo přáteli vsadili i někteří poslanci. Do hry vložili například lahev šampaňského, štangli salámu nebo tabulku čokolády, jiní třeba i hlídání dětí, mytí auta nebo také peníze. Kdo co vsadil a na koho?

Mezi Čechy se v posledních týdnech před volbami rozhořely sázky o tom, kdo se stane příští hlavou státu. S přáteli nebo rodinou se o výsledek v prezidentských volbách vsadili i někteří poslanci. „Uzavřel jsem několik sázek o poměrně zajímavé ceny,“ přiznal CNN Prima NEWS  místopředseda Sněmovny a první místopředseda lidovců Jan Bartošek.

„Například o štangli salámu, lahev šampaňského nebo oběd v Poslanecké sněmovně,“ smál se s tím, že všechny tipy byly na výhru generála ve výslužbě Petra Pavla.

Podobně je na tom i jeho stranický kolega Michael Kohajda. Ten hraje o tabulku čokolády. „Vsadil jsem se s kolegou zastupitelem v mém rodném Šumperku, jsme tam v opozici a on v koalici. Já říkám, že vyhraje Petr Pavel, on že Andrej Babiš. Myslím, že vyhraju,“ věří si.

Několik sázek uzavřel i poslanec TOP 09 Matěj Ondřej Havel. „Vsadil jsem se s kamarády, s rodinou i s asistentem na první kolo. Tam jsem svou sázku prohrál, tak jsem musel asistentovi umýt auto. A teď mám zase vsazeno, a to o basu piva,“ vyprávěl s úsměvem. Na koho, říct ale nechtěl. „Mám sázek více a všechno to je legrace, ale myslím, že ve vtipné rovině nebudu zklamaný ani v jednom případě, i když si přeju, aby vyhrál Petr Pavel,“ podotkl.

Zkušenosti z prvního kola má i jeho stranický kolega Ondřej Kolář. „Nerad tipuji, protože jsem spíš skeptický, a pak jsem rád příjemně překvapený. Tu chybu jsem ale udělal před vyhlášením prvního kola prezidentských voleb, kdy jsme se vsadili s partnerkou. Tvrdil jsem, že generál Petr Pavel bude až druhý a sázku jsem prohrál. Teď budu hlídat děti dva víkendy po sobě,“ uvedl a s úsměvem podotkl, že to ale samozřejmě bere jako výhru.

Na Pavla vsadil i Nacher

Zajímavé je, že na vítězství Pavla vsadil i opoziční poslanec Patrik Nacher (za ANO). A to dokonce peníze. „Vsadil jsem v Tipsportu docela dost, jsem takový hráč. Mám zvyklost, že si vždy vsadím na někoho, komu v té chvíli nefandím, abych měl lepší večer. Jsem sparťan, a když se hraje derby, vsadím si na Slavii. Když Sparta prohraje, mám aspoň peníze. Podobnou strategii jsem před dvěma nebo třemi týdny učinil i ve volbách,“ přiznal pobaveně redakci s tím, že může vyhrát tisíce korun.

Naopak za výhru svého šéfa bojuje jeho stranický kolega Robert Králíček. Ten na Andreje Babiše vsadil lahev šampaňského. „A to s kamarádkou, stoprocentně vyhraju,“ doufá.

Sázku s přáteli má i šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Vsadil jsem se už asi před tři čtvrtě rokem a bylo to jen o to, jestli vyhraje Andrej Babiš, nebo ne. Říkám, že nevyhraje,“ řekl redakci Benda. Ve hře je prý lahev dobrého rumu.

Do sázky s tematikou prezidentských voleb se zapojil i poslanec Jiří Horák (KDU-ČSL), který ji ale nechtěl blíže specifikovat. „Vsadil jsem se už před rokem a půl. Sázka obsahovala i to, kdo bude kandidovat,“ vysvětlil. Zástupce STAN Josef Flek zase přiznal, že nenašel nikoho, s kým by mohl podobnou soutěž uzavřít. „Chtěl jsem, ale nikdo si nechtěl vsadit na prohru Petra Pavla a vítězství Andreje Babiše,“ rýpl si do opozičního kolegy.

Redakce CNN Prima NEWS oslovila i další opoziční i koaliční poslance. Mnozí se ale shodovali, že se nikdy nevsází nebo že je to ani nenapadlo. „Žádné sázky jsem neuzavírala, ani s rodinou, ani s nikým jiným. Ale kdyby jo, asi by to bylo o tradiční lahev šampaňského,“ uvedla například místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN).

Někteří politici přiznali i to, že mají se sázkami špatnou zkušenost, proto je radši už nezkouší. „Když jsem v Pardubicích vsázel na koně, čtyřikrát jsem tipoval posledního a jednou předpoledního. Mám tedy racionální rozhodnutí nikdy se nevsázet,“ zdůvodnil poslanec ANO Radek Vondráček.

Tagy: