Jsem zvyklá stát proti všem, říká Alena Schillerová ke sporu s Českou národní bankou

Alena Schillerová

Speciál 360°: Hlas lidu 6.10.2021

Inflace není vinou vlády, je dovezená ze zahraničí. A navíc je dočasná. Tak ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) hájila rozpočtovou politiku vlády a odmítla, že by právě Babišův kabinet měl podíl na současném rychlém tempu zdražování. Na zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou prý vydělají jen banky. „Inflaci to stejně nevyřeší,“ řekla v pořadu Speciál 360°: Hlas lidu na CNN Prima NEWS.

„Inflace není spojena jen s tím, jak se chová celý svět, naše vláda k tomu přispívá. Přilévá olej do ohně, kdyby hospodařila lépe, inflace by nebyla tak vysoká,“ odmítl Zbyněk Stanjura (ODS) tvrzení, že i kdyby byl premiérem Petr Fiala, ceny by rostly stejně. Podle Stanjury je také nepřípustné, že vláda hájí nízké úroky státního dluhu a Agrofertu. Narážel tak na nedávnou přítomnost ministryně financí Aleny Schillerové na zasedání bankovní rady České národní banky, kde centrální bankéře vyzývala k nezvyšování úrokových sazeb.

„Je to dovezená inflace. Není to inflace, která by vznikla na území České republiky,“ oponovala Alena Schillerová s tím, že na zasedání České národní banky má právo být přítomná. „Jsem zvyklá stát proti všem,“ dodala. Ministryni financí se nelíbí, že se zvednou úroky malým a středním podnikatelům. „Vydělají na tom banky a inflaci to nevyřeší,“ řekla dále Schillerová.

Michalik: Vláda má díl viny

„Babišova drahota je vtipná zkratka od kolegů ze Spolu,“ řekla v pořadu Speciál 360° Miloslava Vostrá (KSČM). Podle ní se na růstu inflace podílí zahraniční tlaky, ale připustila také, že vláda svým schodkovým hospodařením růstu cen pomohla. Vostrá také řekla, že Evropská centrální banka označila inflaci za dočasnou. „Je to důsledek, že ekonomika začala šlapat po pandemii,“ vysvětlila. Podle šéfky sněmovního rozpočtového výboru by bylo lepší, kdyby spolu jednali ti, kteří mají na starosti měnovou a rozpočtovou politiku a nešli proti sobě.

Věslav Michalik (PirSTAN) zdůraznil, že rolí České národní banky je pečovat o stabilitu cen. „Nestrkal bych nos do jejich písku. Česká národní banka má možná nejlepší analytický tým v Česku,“ řekl. Podle něho je tisk peněz skrze uvolněnou fiskální politiku rovněž faktorem, který k současné vysoké inflaci přispívá. „Udělali jsme dobře, že jsme podpořili ekonomiku během covidu. Tisknout peníze ale v příštím a přespříštím roce už nemusíme,“ dodal Michalik.

Nejrychlejší růst cen za 13 let

Alena Schillerová zopakovala víceméně to, co nedávno prohlásila v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS, když uvedla, že inflace je do Česka „importovaná“ a že jde o „celosvětový problém“. Odmítla zároveň, že by za nejrychlejší zdražování od listopadu 2008 mohla vláda svou rozpočtovou politikou. Podle ní ten, kdo vládu za zvýšené výdaje kritizuje, chce trojnásobnou nezaměstnanost. „Inflace je pouze přechodná,“ dodala Schillerová.

„Paní ministryně určitě ví, co je inflace a jak vzniká. Jeden problém je na straně nabídky, nikdo nezpochybňuje, že to je celosvětový problém. Ale inflace současně vzniká, když je v ekonomice mnoho peněz. A tomu vláda napomáhá, když má tak vysoké schodky,“ opáčil v témže vydání Partie Terezie Tománkové místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Podle něho se na podílu vlády na zdražování shodnou i ekonomové. Česká národní banka nyní prý musí tahat za záchrannou brzdu.

Tempo růstu spotřebitelských cen v Česku v srpnu zrychlilo na 4,1 procenta v meziročním srovnání. To je nejvíce od listopadu 2008. „Na tomto vývoji se podílely jak ceny zboží, tak ceny služeb z téměř všech oddílů spotřebního koše. Ceny zboží se oproti loňskému srpnu zvýšily o 3,6 a ceny služeb o téměř pět procent,“ uvedla v tiskové zprávě Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ. Údaje o pohybu cenové hladiny za září statistici zveřejní v pondělí 11. října.

Tagy: