Stanjura: Problém s Michalikem se vyřešil rychle. Náhradníka Zeman nepotřebuje znát hned

Zbyněk Stanjura (ODS)

K věci 25.11.2021

Problémy s kandidátem na ministra průmyslu a obchodu Věslavem Michalikem vyřešilo hnutí STAN rychle, zhodnotil budoucí šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS) v pořadu CNN Prima NEWS K věci. V pátek by měl prezident Miloš Zeman jmenovat Petra Fialu premiérem, z navržené sestavy kabinetu ustupovat nehodlá a bude s hlavou státu případně vyjednávat. Jméno náhradníka za Michalika nepotřebuje prezident znát hned, domnívá se Stanjura.

Pro Stanjuru jsou v kauze Michalika důležité dvě věci – jednak byly všechny jeho obchody legální, jednak zvolil zodpovědný přístup, když se rozhodl neaspirovat na vstup do vlády, aby ji do budoucna nezatížil. Podotkl, že hnutí STAN vyřešilo vzniklý problém poměrně rychle a již nyní má několik kandidátů na uvolněný ministerský post. Stejně tak si nemyslí, že by kauza zanechala na nové vládě nějaký větší stín.

I když bude Fiala jmenovaný premiérem už tento pátek, nemusí prezidentovi Milošovi Zemanovi hned sdělovat jméno náhradníka za Michalika. Se všemi kandidáty do čela jednotlivých resortů se bude hlava státu setkávat až v následujících týdnech počínaje příštím pondělím. „Myslím, že to zítra není potřeba. Možná se to do zítřka stihne, v tuto chvíli opravdu nevím,“ řekl Stanjura.

Sám neměl o pozadí podnikání Michalika žádné zprávy. „Osobně jsem měl informace jen z veřejných zdrojů v posledních dnech. V koaliční smlouvě máme, že za nominaci jednotlivých členů vlády mají hlavní zodpovědnost strany, za které tito lidi kandidují. A samozřejmě, pokud se s návrhy ztotožní budoucí premiér, pak tu zodpovědnost přebírá i Petr Fiala,“ upozornil kandidát na post ministra financí.

Předpokládá, že schůzky s jednotlivými adepty do čela resortů potrvají zhruba dva týdny, přesnější informace o průběhu ale nemá. „Mohlo to jít všechno rychleji, ale musíme respektovat zdravotní stav prezidenta,“ dodal Stanjura.

Jasné ale je, že předložený návrh budoucího kabinetu nehodlá Fiala měnit. Zeman totiž již dříve uvedl, že má s jedním kandidátem problém, dle spekulací mělo jít o Jana Lipavského (Piráti), který se uchází o ministerstvo zahraničí. „Fiala bude s prezidentem vyjednávat a argumentovat, doufá, že ho přesvědčí. Vždy považuju za lepší dohodu než střet ústavních institucí,“ pokračoval v pořadu K věci.

Živnostníci by měli čerpat více kompenzací naráz

V rozhovoru se také dotkl současné pandemické situace, která se už několik týdnů výrazně zhoršuje. Připomněl, že za aktuální stav nadále nese zodpovědnost končící vláda Andreje Babiše. Zopakoval, že koalice Spolu je proti plošnému lockdownu, což zmínila společně se zástupci Pirátů a STAN na středeční tiskové konferenci AntiCovid týmu.

„V tom jsme názor nezměnili. Je také třeba říct že pod pojmem lockdown si každý představuje něco jiného. Pro mě to představuje zavřené školy – a to doufám, že nebude, jsme ostře proti,“ podotkl Stanjura. Jako problém v oblasti kompenzačních bonusů vidí fakt, že třeba živnostníci nemohou čerpat z více souběžných podpůrných programů.

„Živnostník se pak musí rozhodnout, zda živit rodinu, nebo svou firmu. Určitě navrhneme, aby byl souběh možný,“ nastínil plány budoucí ministr financí. Pro tuto chvíli by se kompenzace měly schvalovat až do konce roku, pak se uvidí, jaká bude situace v lednu.

Tagy: