Starosta o tornádu na Slovensku: Strašné. Domům chybí střechy, za minutu bylo hotovo

Obcí Petkovce na Slovensku se prohnalo tornádo.

CNN_Slovensko: TORNADO_NA_SLOVENSKU_ROZHOVOR

Bylo to strašné, popsal CNN Prima NEWS starosta obce Petkovce na východě Slovenska Pavol Hybala čtvrteční tornádo. Ve víru podle něj všechno létalo, odnesl i střechy čtyřem domům. Řádění živlu trvalo minutu nebo dvě. Místním pomáhají hasiči, část obce zůstává bez proudu.

„Byl jsem na obecním úřadě a slyšel jsem velký hluk a rány. Vyšel jsem ven, a když jsem se podíval na druhou část obce, viděl jsem vír, ve kterém létaly papíry, hadry a takové věci,“ popsal pro CNN Prima NEWS Pavol Hybala.

Tornádo se ve čtvrtek v podvečer prohnalo částí obce Petkovce. Podle operační důstojnice krajského ředitelství Hasičského a záchranného sboru v Prešově vír odnesl střechu čtyřem domům.

„Byl jsem šokovaný, a když jsem přišel níž, viděl jsem, že domům chybí střechy. A čím níž jsem šel po směru tornáda, viděl jsem poškozené domy, popadané stromy, polámané elektrické vedení, to bylo strašné,“ líčil starosta obce s tím, že tornádo trvalo asi minutu, možná dvě.

V obci je spoušť

Webu Teraz.sk ještě ve čtvrtek večer řekl, že je v obci spoušť. Při řádění živlu ale neměl být nikdo zraněn. Na místě stále zasahují hasiči, kteří odstraňují spadlé stromy a části střech ze silnice a poničené domy přikrývají plachtami.

„Vzájemně si pomáhají i obyvatelé obce. Zakrývají střechy domů,“ uvedl Hybala s tím, že část obce zůstává bez proudu. Popis škod, které tornádo způsobilo, je podle starosty zatím předběžný. Úřady vyčíslí škody později.

Tornádo se na konci června prohnalo i Českem. Na Břeclavsku a Hodonínsku na jihu Moravy poničilo kolem 1 200 domů, asi 200 z nich muselo být zbouráno. Sedm lidí zemřelo. Bouře způsobila škody za miliardy korun.

Tagy: